Gratis online marketing

Het beeld dat een beetje heerst bij online marketing is dat het veel geld kost. Adverteren kost immers geld en je moet er aardig wat tegenaan gooien om resultaat te behalen, toch? Nee, gelukkig kan dat ook anders. Naast het opzetten van een slimme campagnestrategie kun je ook gratis online marketing uitvoeren. Met deze tips kun je direct aan de slag.

Je website vindbaar maken in Google

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit is, in de basis, een gratis online marketing tactiek dat wordt gebruikt om je vindbaarheid te vergroten. Er wordt vaak gesproken over “posities in Google”. Een hoge positie betekent een betere vindbaarheid in de zoekmachine. Organisch verkeer is waar we naar streven!

Zonder vindbaarheid of naamsbekendheid krijg je ook geen website bezoekers. En dat is precies waarom SEO zo belangrijk is in online marketing! Het voordeel: SEO is gratis. Het is helaas niet altijd even gemakkelijk om successen te boeken, je succes in afhankelijk van het algoritme van bijvoorbeeld Google én van de concurrentie. Niemand weet precies welke combinatie van aspecten het algoritme belangrijk vindt. Wat we wel weten, is dat het draait om een mix van techniek, content en autoriteit. Het is belangrijk om waardevolle informatie aan te bieden, om je website actueel te houden en voor een snelle laadtijd te zorgen. Jouw SEO aan een bureau overlaten is ook een optie. Lees hier waarom dit een goed idee is.

Gratis online marketing tools

Een greep uit onze favoriete marketing tools die gratis zijn:

 • Google Search Console
 • Google Keyword Planner
 • Google Analytics
 • Google Tag Manager
 • Google Mijn Bedrijf
 • Bing Webmaster Tools
 • Yoast SEO plugin voor WordPress
 • Moz
 • Hotjar

Gratis SEO tools
Met de gratis online marketingtools Search Console, Google Keyword Planner en Google Analytics krijg je inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep en weke zoekwoorden interessant zijn voor SEO. Met de gratis versie van Yoast SEO zorg je in WordPress voor goede meta titles en meta descriptions zodat je hoger kunt scoren in de zoekmachine. Je kunt Moz gebruiken om backlinks te checken.

Gratis tracking tools
Google Analytics is dé gratis online marketing tool voor je website statistieken. Ben je al wat gevorderd, dan is het interessant om gedrag van bezoekers heel inzichtelijk te maken met Google Tag Manager. Met Hotjar kun je de interactie met je website visueel inzichtelijk maken. Heel interessant!

Gratis tool voor lokale zichtbaarheid
Een andere gratis tool die écht waardevol is, is Google Mijn Bedrijf. Dit zorgt voor je bedrijfsvermelding in de zoekmachine en met Google Mijn Bedrijf zet je je bedrijf ook letterlijk op de kaart. Mensen kunnen vragen stellen en een review achterlaten. Heb je een restaurant? Richt je je Google Mijn Bedrijf slim in, dan kunnen mensen direct een tafeltje reserveren. We schreven er een artikel over: de voordelen van Google Mijn Bedrijf.

Gratis online marketing via social media

Een andere vorm van gratis online marketing is natuurlijk social media. Het inzetten van advertentiebudget kan je bereik weliswaar vergroten, maar er zijn genoeg tactieken te bedenken waardoor je dit niet nodig hebt!

 • Zorg voor een bedrijfspagina. Met een bedrijfspagina heb je meer functies. Voeg informatie over je bedrijf toe, beantwoord vragen van klanten en bekijk je social media statistieken.
 • Creëer een duidelijke lijn. Het draait om balans tussen tekst en beeldmateriaal. Zorg voor goede foto’s en de juiste uitstraling. Denk ook eens aan de volgorde van content, de kleurstellingen en het taalgebruik!
 • Vergroot je bereik. Gebruik hashtags op Instagram en test welke het beste werken. Stimuleer je collega’s, vrienden en familie om je pagina’s te volgen en je berichten te delen. Een kans die vaak onbenut blijft: mensen die je bericht leuk vinden uitnodigen om je pagina te gaan volgen!
 • Stuur op interactie. Wat vaak vergeten wordt is dat social media sociaal is, niet alleen media. Wil je gratis online marketing via social media laten slagen? Dan moet je op zoek naar de interactie. Stel vragen en benut alle opties hiervoor, zoals het stellen van vragen in Instagram Stories.

Gratis social media tools
Handige, gratis tools voor marketing op social media zijn de Facebook- en Instagram statistieken en Facebook Audience Insights. Zo krijg je meer inzicht in je volgers en statistieken per bericht.

Wil je beginnen met het plannen van je social media berichten? Op Facebook kun je conceptberichten opslaan of een publicatie tijd- en datum instellen. Met tools als Hootsuite en Later kun je ook berichten inplannen. Helaas is dit maar tot 2 netwerken gratis.

Voor iedereen die een webshop heeft is het heel waardevol om de gratis opties van Facebook en Instagram Shoppen te gebruiken. Tag je producten en trigger een bezoek naar je webshop. Dit artikel legt Instagram Shoppen haarfijn uit.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.