Wat zijn backlinks en waar check je ze?

Backlinks zijn linkjes naar jouw website vanaf een andere website. Dit maakt het een populaire tactiek voor SEO. Je kunt backlinks namelijk zien als een soort stem voor jouw website. Een positieve verwijzing. Het algoritme van de zoekmachine kan backlinks opvatten als signaal dat jouw website van toegevoegde waarde is voor de zoeker. Vervolgens kun je beloond worden met betere rankings.

Hoe kun je checken welke backlinks je hebt?

Wil je weten welke websites een linkje hebben naar jouw website, oftewel welke backlinks jij hebt en vanaf welke websites ze komen? Dit kun je op meerdere manieren checken.

  • Google Search Console (gratis)
  • Moz Link Explorer (gratis of betaald)
  • Een andere betaalde SEO-tool zoals SE Ranking, Semrush of Ahrens

Backlinks vinden in Google Search Console

Het is aanbevolen om Google Search Console standaard te implementeren. Op deze manier verzamel je namelijk data over de vertoningen, klikken, CTR en posities van je website in Google. Bovendien is het gratis. Maak je al gebruik van GSC? Volg dan de volgende stappen.

Log in en ga naar links > sites met de meeste links naar jouw site. Klik op ‘meer’ voor details.

Benieuwd naar welke pagina’s die backlinks leiden? Ga naar links >  meest gelinkte pagina’s. Hier zie je jouw pagina’s die anderen gebruikt hebben als backlink. Jouw informatie wordt dus als waardevol gezien!

De anchor tags van de backlinks vind je bij links > tekst met de meeste links naar jouw pagina. Een anchor tag is het stukje tekst waar de link achter hangt. Bijvoorbeeld: dit is een anchor tag van een linkje”. Dit geeft meer informatie over de bestemmingspagina. Het is goed om gevarieerde anchor tags te hebben.

Bekijk jouw linking domains in Moz

Eén van onze favoriete tools om snel backlinks te checken is de Link Explorer van Moz. Wanneer je een account aanmaakt, kun je maandelijks een aantal keer gratis gebruikmaken van de tool. Je kunt zien hoeveel backlinks je hebt, van welke websites ze afkomstig zijn, wat de anchor tags zijn én of de backlinks afkomstig zijn van domeinen met een hoge of een lage autoriteit.

Gebruik maken van een SEO-tool

Wij maken gebruik van SE Ranking – een SEO-tool waarmee we de rankings van je website in de gaten kunnen houden, concurrentie kunnen checken en nog veel meer. De meeste SEO-tools bieden ook een functionaliteit aan om backlinks te checken. Bij SE Ranking is er een integratie met Google Search Console nodig.

Goede en slechte kwaliteit

Backlinks zijn van meerwaarde als ze van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit ervan heeft te maken met het domein van afkomst. Denk aan het verschil tussen een startpagina (die kennen we toch wel van vroeger?) en een website met autoriteit zoals AD.nl, Kvk.nl of Amazon.com. Daar zit een groot verschil in kwaliteit, betrouwbaarheid en Domain Authority. Een backlink van een website met een hoge Domain Authority is beter dan een link van een website met een lage Domain Authority. Linkjes uit die laatste categorie kunnen zelfs worden opgevat als spam-links.

Let op, het kopen van linkjes kan ook leiden tot spam-linkjes van slechte kwaliteit. Dit kan op termijn juist schadelijk zijn voor je rankings in Google. Het is ook geen garantie dat backlinks jou helpen om beter te scoren in Google. Veel SEO-specliasten hebben lange tijd gewerkt aan het verkrijgen van backlinks – organisch en betaald – maar de exacte waarde ervan kennen we niet. Het algoritme wordt continu doorontwikkeld. Houd de richtlijnen van Google in de gaten voor de laatste updates.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.