Hoger scoren in Google

Als je een website hebt is het niet vanzelfsprekend dat deze hoog scoort in Google. Maar je wilt wel vindbaar zijn op de zoektermen rondom jouw product of dienst, toch? Je kunt SEO inzetten om beter te ranken, en door die rankings kun je bezoekers binnenhalen. Wil je zelf aan de slag om hoger te scoren in Google, dan hebben we een paar tips voor je. Allereerst moet je begrijpen hoe SEO werkt. In de basis draait het om content, autoriteit en techniek. In een goede strategie werk je dus aan alle drie de items, maar de makkelijkste om zelf mee te beginnen is content.

Goede content geeft antwoord op de zoekvraag van je bezoeker

De belangrijkste tip is waarschijnlijk ook de meest uitdagende. De content die je schrijft moet waarde hebben voor je bezoeker. Daarom is het belangrijk om jezelf te verplaatsen in de zoekvraag van je bezoeker. Wat is de vraag waar hij of zij antwoord op wil? Behandel de vraag en het antwoord zo eenvoudig maar duidelijk en volledig mogelijk. Eigenlijk alsof je tegen iemand praat. Op die manier voeg je waarde toe en daarvoor kun je beloond worden met hogere rankings. Dat waardevolle content belangrijk is, zie je ook terug in Google’s Helpful Content Update en de E-E-A-T die staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trust. Waarde creëren door je ervaring en expertise te tonen, doe je met behulp van content en de manier waarop je schrijft en dus uitlegt.

Wil je precies weten welke zoektermen je doelgroep gebruikt, en waar je op kunt scoren? Dan is een zoekwoord onderzoek je startpunt. Dat kan met betaalde tools, maar je kunt ook starten met onderzoek in Google zelf. Wanneer je de zoekopdracht begint te typen, zal Google het automatisch al suggesties tonen. Op de resultatenpagina zie je vaak ook alternatieve vragen bij ‘mensen vragen ook…’. Daar kun je interessante invalshoeken vinden. Meer inspiratie kun je opdoen met Answer The Public.

Scoren door te focussen

Om te ranken op specifieke zoekwoorden, maken we vaak landingspagina’s. Dit zijn zwevende pagina’s die je niet direct terug ziet in de navigatie van je website. Ga je een landingspagina maken, zorg dan voor een duidelijke focus per pagina. Dat betekent dat je één onderwerp gaat uitlichten en dat je daar niet te veel verschillende zoekwoorden voor gaat gebruiken. Zo gaat deze pagina echt specifiek over hoger scoren in Google, en niet over scoren in Bing.

Het tijdperk waarin je hoog scoorde door veel zoekwoorden te verwerken in je teksten, is voorbij. Het zogenaamde ‘keyword stuffing’ werkt niet meer en kan zelfs in je nadeel werken. Google werkt met semantiek, wat betekent dat het de zoekintentie en de context kan begrijpen. Daarom kan jouw website ook ranken voor zoektermen die wel aansluiten bij je content, maar niet exact overeen komen. Google’s algoritme is constant in ontwikkeling om dit te verbeteren.

Snel en eenvoudig scannen

Zorg dat je toegankelijk en duidelijk schrijft. De eerste indruk bepaalt of je bezoeker blijft of vertrekt. Zorg dus voor een overzichtelijke tekst die makkelijk leest. Gebruik tussenkopjes (headers), zodat de lezer de tekst eenvoudig kan scannen. In die headers verwerk je de belangrijkste zoekterm van die pagina. Daar stem je ook je URL, je paginatitel, je meta titel en meta omschrijving op af. Veelgebruikte plugins om meta titels en omschrijvingen in te stellen zijn Yoast en Rank Math.

Verwacht geen wonderen

Dat is belangrijk! Werk consistent aan je SEO en heb geduld. Het kan namelijk maanden duren voordat je resultaat ziet. Wil je zelf kijken hoe hoog je scoort in Google, gebruik dan altijd een incognito tabblad. Die is namelijk vrij van cookies en neemt jouw vorige zoekopdrachten niet mee. Typ de zoekterm in en kijk op welke plek jouw website staat. Hoe hoger, hoe beter! Ook Google Search Console kan je goede inzichten geven. Werk je met internationale SEO? Gebruik dan de tool I Search From om te kijken hoe je rankt in andere landen.

Zonder goede techniek, geen rankings

Verder is het essentieel dat je website gebruiksvriendelijk is. Dat is nogal een breed begrip. Maar in de basis wil je natuurlijk dat de bezoeker in enkele klikken kan vinden wat hij of zij zoekt, dat de laadtijd kort is en dat de bezoeker niet op een 404-pagina terecht komt.

De technische SEO is minder makkelijk om zelf uit te voeren. Om hoger te scoren in Google is het aanbevolen om de Core Web Vitals te optimaliseren. Dat zijn technische verbeteringen voor de gebruiksvriendelijkheid van je website die Google belangrijk vindt, bijvoorbeeld een snelle website.

Ben jij zelf al bezig met zoekmachine optimalisatie en ben je toe aan de volgende stap, of ontbreekt het je aan tijd of kennis? Dan is uitbesteden een goede optie voor jou. Waarom je SEO uit zou besteden? Dat leggen we je uit!