Waardevolle data uit Search Console halen

In de tip voor gratis online marketing is Google Search Console al eens aan bod gekomen. En terecht, want uit deze gratis tool kun je heel veel waardevolle data halen! Je kunt de tool gebruiken om je SEO aan te pakken en de beste online resultaten te behalen. Lees deze 5 tips om een master in Search Console te worden.

Google Search Console tips

Search Console (voorheen Webmaster Tools) is dé online marketing tool voor gratis statistieken die je kunt gebruiken voor SEO. Ja, search engine optimization, omdat deze tool uitsluitend statistieken biedt voor de organische prestaties van je website. Benieuwd wat je met Google Search Console kunt doen? Hier volgen mijn 5 favoriete functies!

1. Indexering aanvragen

Heb je een nieuwe landingspagina gemaakt? Je wilt natuurlijk dat de pagina zo snel mogelijk vindbaar is in de zoekmachine. Hoe snel een nieuwe pagina wordt geïndexeerd kan ik je niet vertellen. Maar je kunt Google wel handmatig laten weten dat je nieuwe content live hebt, zodat je pagina sneller geïndexeerd wordt. Ga naar URL-inspectie of voer de URL meteen in de zoekbalk in. Klik vervolgens op ‘Indexering aanvragen’. Zo geef je Google een seintje dat er iets nieuws is, zo is het algoritme misschien wel sneller op de hoogte dan via de crawlers. Deze functie is handig voor nieuwe én gewijzigde pagina’s, en je kunt altijd de indexatie status van je pagina’s checken.

2. Zoekwoorden optimaliseren

Gebruik Search Console om de zoekwoorden te vinden die je eenvoudig kunt optimaliseren. Focus bijvoorbeeld op de zoekwoorden die nét niet op de eerste pagina van Google worden weergegeven. Zoekwoorden met een raking boven de 10 vallen buiten de eerste pagina.

Hoe je deze zoekwoorden vindt: ga naar ‘prestaties’ en selecteer ‘gemiddelde positie’. Filter de tabel op positie groter dan 10. Hier zie je de zoekwoorden met grote potentie om te optimaliseren. Ze staan al bijna op de eerste pagina, en door juist deze te optimaliseren zorg je ervoor dat ze op de eerste pagina zichtbaar worden.

3. SEO voor buitenland

Is je bedrijf ook over de grens actief, of wil je daarmee beginnen? Daarom kun je wel wat data gebruiken. Ga in Search Console naar ‘prestaties’. In het rijtje met tabbladen, beginnend met zoekopdrachten, staat ook ‘landen’.

Standaard worden de totale klikken en vertoningen weergegeven. Je kunt bovenin het scherm ook de gemiddelde CTR en gemiddelde positie selecteren. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in de CTR per land. Klik je op het land, en ga je naar het tabblad ‘zoekopdrachten’, dan zie je welke zoekopdrachten er in dat land zijn gebruikt. Bekijk ook eens het tabblad ‘pagina’s’ om de CTR van je landingspagina’s in dat land te bekijken.

Bonustip: zijn je Search Console en Google Analytics gekoppeld? Dan vind je de cijfers ook in het Acquisitie-rapport. Ga naar Acquisitie, Search Console en Landen. Het voordeel is dat je zo ook de conversies per land kunt zien.

4. Technische SEO

Gebruik Search Console ook voor een technische check van je website content. Hiervoor klik je in het menu op ‘dekking’ (coverage). Dit overzicht geeft eventuele fouten weer, zoals een URL die een 404-status geeft. Meldt Search Console een soft 404? Controleer of je pagina goed wordt weergegeven. Is dat het geval, dan kun je deze fout negeren. Ik raad je aan om ten minste elke week even te kijken of er fouten worden weergegeven. Mogelijk moet je re-directs (laten) instellen om de fouten op te lossen.

Edit: inmiddels vind je in Search Console ook info over de Google Core Web Vitals. Kijk bij site-vitaliteit. Lees dit artikel voor de betekenis van de Core Web Vitals, hoe je ze checkt en wat je eraan kunt doen.

5. Backlinks checken

Backlinks (websites die een linkje naar jouw website plaatsen) zijn goed voor je SEO. Wil je weten welke websites al naar jouw website of webshop linken? Dat kun je simpel controleren. Ga in Search Console naar ‘links’. Hier zie je meteen ‘sites met de meeste links naar jouw site’ en welke pagina’s het vaakst gelinkt zijn! Klik op ‘meer’ voor details.

Bonustip: exporteer de gegevens via de download knop. Doe je dit regelmatig, dan kun je de verbeteringen in de gaten houden.

Dit waren 5 handige functies in Search Console, maar er zijn natuurlijk nog meer. Test het eens uit! Ik hoop dat je met deze tips je online succes kunt laten groeien. Heb je vragen over bepaalde functies, of heb je hulp nodig bij het instellen van Search Console? Laat een berichtje achter en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.