Meta titles en meta descriptions voor SEO

Meta tags zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Er zijn verschillende soorten meta tags waarmee je meer informatie geeft over je webpagina. Meta titles en meta descriptions zijn daar twee van.

Wat zijn meta titles en meta descriptions?

De korte uitleg: je ziet de titel en de omschrijving terugkomen in de zoekresultaten. Die grote blauwe link met een omschrijving eronder!

Laten we wat verder kijken. Meta tags kunnen staan in de HTML-code en zijn in eerste instantie niet zichtbaar voor de bezoeker, maar wel voor de zoekmachine. Door de informatie van de meta tags kan de zoekmachine beter begrijpen waar je webpagina over gaat. Zo kan het algoritme beter bepalen welke pagina’s getoond moeten worden in de zoekresultaten.

Ben jij aantrekkelijker dan je concurrent?

De meta title en de meta descriptions kunnen bepalen hoe je eruitziet in de zoekresultaten. Die titel wil je natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken om op te klikken. Deze meta tags worden vaak vergeten en helemaal niet ingesteld. Het gevolg? Google gaat zelf titels en omschrijvingen samenstellen voor jouw pagina’s en die zijn misschien niet zo uitnodigend als je zou willen. Een gemiste kans! Wil je hoger scoren en meer bezoekers binnenhalen, dan kun je het beste zelf meta titles en meta descriptions instellen.

Instellen

Je hoeft gelukkig geen programmeur te zijn om meta titles en descriptions in te stellen. Er zijn goede plugins voor. Wij werken in onze WordPress websites met Yoast SEO. Met zo’n plugin kun je voor iedere pagina de gewenste title en description tags kiezen. Ja, voor iedere pagina! Gebruik de meta titles en meta descriptions om te benadrukken dat iedere webpagina uniek is. Zo kun je ook onderscheid maken tussen landingspagina’s die voor verschillende zoekwoorden gemaakt zijn.

Let op: het instellen ervan geeft geen garantie dat Google ook echt die meta title en description laat zien. Maar het vergroot je kansen wel.

Tips voor je meta title

De aandachtsspanne van de mens is zo’n 8 seconden en in die korte tijd wil je de zoeker zo ver krijgen dat hij of zij jouw website bezoekt. Het doel is dus een korte, uitnodigende meta title.

  • Zet het belangrijkste zoekwoord van de pagina erin
  • Toon je bedrijfsnaam
  • Gebruik maximaal 55 karakters anders kapt Google je titel af

Tips voor je meta description

In de meta omschrijving heb je iets meer ruimte om de aandacht van de zoeker te trekken. Zie de meta description als een mini samenvatting van je pagina. Je vertelt kort en bondig waar het over gaat en wat jij kunt betekenen én je roept de lezer op tot actie.

  • Vat in één zin samen waar de pagina over gaat
  • Maak de omschrijving relevant voor de zoekintentie en het paginatype
  • Ga in op de unique selling points
  • Verwerk het zoekwoord erin
  • Voeg een call to action toe zoals ‘Bezoek nu de webshop’ of ‘Vraag een offerte aan’
  • Gebruik maximaal 155 karakters

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.