Shoppen op Instagram

Heb jij een webshop en ben je al actief op Instagram? Benut alle opties die je hebt, start meteen met Instagram Shopping! Dit is gratis te gebruiken en omdat Instagram blijft groeien kan dit je best veel opleveren. Mooie foto’s en pakkende captions trekken met name de aandacht van jongeren. De extra opties zoals de Instagram Stories en live gaan bieden ook voor bedrijven talloze marketingmogelijkheden. Nu is er nog meer: shoppen op Instagram. Ik vertel je er alles over.

Meer e-commerce op Instagram

Instagram wil e-commerce steeds meer laten terugkomen op het kanaal. Niet iets waar veel mensen om staan te springen, want wat als het geliefde platform verandert in een wirwar van shopping-advertenties zoals op Facebook? Daar hoef je met Shoppen op Instagram niet bang voor te zijn. Dit is namelijk geen vorm van gesponsorde content. Sterker nog, het kan zelfs niet eens! (niet op deze manier, via het advertentiecentrum natuurlijk wel).

Het enige wat je doet is het taggen van je product(en) in de foto. Vervolgens kan de bezoeker je etalage zien en meteen doorgaan naar je website om een bestelling te plaatsen.

Maar eerst dit

Er zijn een paar dingen die je moet regelen voordat je producten op instagram kunt taggen.

  • Je moet een Instagram bedrijfsprofiel hebben
  • Je Instagram moet gekoppeld zijn aan je Facebook-pagina
  • Je moet een catalogus met producten aanmaken op Facebook

Catalogus

Op je Facebookpagina heb je misschien wel eens “shoppen” zien staan. Deze functie is zeker interessant als je een webshop hebt, want het is een extra tool om je producten op social media zichtbaar te maken. De makkelijkste manier om een catalogus te maken is via je Facebookpagina. Via het tabblad “shoppen” kun je collecties aanmaken (productcategorieën) en daar producten aan toevoegen. Het product bestaat uit een afbeelding, een omschrijving, een prijs en een rechtstreekse link naar het product op je website. Gebruik je ook Facebook Ads Manager? Dan kun je ook daar je catalogi beheren!

Producten taggen Instagram post

Is je catalogus af? Dan is het is echt heel eenvoudig om een shopbericht te maken. Maak een Instagram-bericht aan zoals je dat gewenst bent (op een mobiel apparaat). Tussen personen taggen en locatie toevoegen heb je nu een extra optie gekregen: producten taggen. Tik op de juiste plaats op de foto en selecteer het juiste product. Het resultaat is een organisch bericht op je tijdlijn met een shopping-aanduiding. Tap op de foto en je ziet meteen de optie om het product te bekijken.

Goed om te weten:

  • Je kunt per bericht maximaal 5 producten taggen
  • Je kunt ook achteraf je producten nog taggen
  • Bezoekers kunnen je product op Instagram naar een vriend sturen of opslaan

Gebruikers die je producten opslaan krijgen automatisch een winkelcollectie. Zo kunnen gebruikers op hun gemak verder kijken en eventueel producten met elkaar vergelijken. Maar het mooiste aan Instagram Shopping is toch wel dat de gebruiker direct naar je webshop kan, zonder dat hij of zij handmatig op zoek moet gaan. Minder kans op afhakers dus!

Producten taggen instagram stories

Naast het taggen van producten in je berichten, kun je dit ook in de stories doen. In de stories kun je behalve een foto natuurlijk ook kiezen voor een video of boomerang. Bij de stickers die je kunt gebruiken om een hashtag, locatie of poll toe te voegen heb je nu ook de mogelijkheid om een product toe te voegen. De kijker kan direct vanuit de story naar je product(overzicht) gaan. En dan hopelijk naar je website om een bestelling te plaatsen.

Je eigen Insta etalage

Door minimaal 9 producten te taggen wordt er een etalage voor je aangemaakt. Daar hoef je niets voor te doen, dus ideaal! Ga naar je foto met het product en tap op producten bekijken. Je ziet vervolgens het product op de foto, maar ook andere (ingestelde) producten van je bedrijf. Tap op verder winkelen en daar zie je een etalage met alle producten die je op Instagram getaggd hebt.

Shoppable Instagram feed

Met tools zoals Later is het mogelijk om een shoppable Instagram feed te maken. Normaal gesproken kun je maar één URL gebruiken (de bekende “link in bio“), maar met linkin.bio maak je een aparte landingspagina met al je toffe Instagram berichten, nu wél met productspecifieke link naar je website.

Wat levert het op?

Bij internet marketing willen we het liefst van alle inspanningen weten wat het uiteindelijk oplevert. In de Instagram statistieken kon je al zien hoeveel websiteklikken je bericht opleverde. Maak je gebruik van Instagram Shopping, dan krijg je in de statistieken ook inzicht in het aantal klikken op productknoppen. Wil je de attributie nog specifieker inzien? Dan kun je het beste in Google Analytics naar je e-commerce rapport gaan.

Actie!

Ik verwacht dat Instagram de bestaande opties snel zal uitbreiden met een eigen betalingsplatform, een optie om je Instagram-doelgroep beter te segmenteren en een manier om per land automatisch de juiste valuta en website URL weer te geven. Ook het toepassen van productadvertenties zal waarschijnlijk worden toegevoegd. Maar voor nu: pak de kansen die er liggen! Kan ik je helpen bij het gebruiken van Instagram Shoppen? Stuur je vraag of laat je contactgegevens achter, dan zal ik zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.