1. Pakkende captions
De caption is de omschrijving van je post. De trends wisselen elkaar op. Waar het in 2020 goed werkte om lange captions te gebruiken bij wijze van micro-blogging, is het nu voor de engagement juist beter om maximaal 150 tekens te gebruiken. Kort en krachtig dus. Gebruik de caption om informatie te delen over je aanbod of projecten, deel nieuwtjes, maak een grapje en benadruk je expertise. Een persoonlijk tintje in je caption werkt meestal beter voor de betrokkenheid omdat de kans dan groter is dat je volgers zich erin herkennen. Je kunt de betrokkenheid verder stimuleren door tips of meningen te vragen. Altijd in combinatie met een steengoede visual natuurlijk.
2. Opslaan
Ken jij de save-optie al? Bij elke post zie je een soort bookmark om posts op te slaan. Ze komen in een persoonlijk overzicht terecht. Handig om later terug te vinden. Je kunt zelfs collecties aanmaken om de posts te sorteren op onderwerp.
Speel hier op in door content te maken wat voor je doelgroep relevant is om te bewaren. Denk aan een aantal tips, statistieken of een handige checklist. “Save deze post als inspiratie voor de herinrichting van je huis!” of “sla dit recept op om dit weekend te gaan maken!”
3. Interessant om te delen
Deelacties zijn onderdeel van de betrokkenheid die je op Instagram kunt krijgen, en worden dan ook gewaardeerd door het algoritme. Je deelt een post via het papieren vliegtuigje onder de post. Wat zou je zelf delen met vrienden of collega’s? Waarschijnlijk is dat grappige of juist informatieve content. Wil je dus meer deelacties, zorg dan voor het juist type content.
4. Reels
Video wint nog steeds aan populariteit. Het is namelijk een hele laagdrempelige manier om informatie tot je te nemen. Gelukkig kun je op Instagram veel met bewegende beelden doen. De Instagram Reels zijn ontzettend populair. Het werkt verslavend om door de reels heen te scrollen ;). Jij kunt reels inzetten om nieuwe mensen te bereiken. Zeker als je een ‘viral’ muziekje gebruikt voor je reel. Tegenwoordig kun je snel reels maken door een template te gebruiken die Instagram aanbiedt.
5. Engagement via stories
De functies die je in Instagram Stories kunt toepassen zijn je waarschijnlijk wel bekend. Je volgers hebben alleen zin om erop in te gaan als ze er zelf iets voor terugkrijgen. Eigenlijk vinden mensen het leuk om hun expertise, kennis en ervaringen te delen omdat het ze op een soort voetstuk zet. Een poll met ‘wat is je lievelingskleur: blauw of geel’ zal dus minder betrokkenheid opleveren dan een vragensticker met de vraag ‘uit eten in Breda, waar moet ik heen?’. Jij kunt alle tips die je krijgt vervolgens ook weer delen in je stories.
Het is ook een optie om samenwerkingspartners te taggen in een leuke story. Zo kunnen zij het weer verder delen.
6. Tweerichtingsverkeer
Wil je engagement, dan moet je zelf ook betrokken zijn. Het is aanbevolen om te reageren op de reacties die je krijgt. Al is het maar een heel kort bedankje, of een antwoord op een vraag!
Je kunt zelf ook betrokkenheid tonen bij content van je klanten, leveranciers en concurrenten. Kijk wat zij doen en wees niet vang om een reactie te plaatsen bij een concurrent.