Wat is een sitemap?

Wie wil werken aan de vindbaarheid van zijn website in de zoekmachine, doet er goed aan om een sitemap te maken. Sitemaps zijn een onmisbaar onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Een sitemap bevat de linkjes van al je webpagina’s en wordt gebruikt om Google of een andere zoekmachine te laten weten welke pagina’s je allemaal beschikbaar hebt. Hiermee geef je het algoritme van Google een seintje dat het je content moet gaan doorlopen (indexeren). Zo lang je content niet gevonden is door de zogenaamde crawlers, zal het namelijk ook niet vindbaar zijn in de zoekresultaten. Met sitemaps kun je dit proces versnellen. Er zijn twee soorten sitemaps. Een HTML-sitemap en een XML-sitemap.

Een HTML-sitemap maken

Een HTML-sitemap maak je aan in de backend van je website. Je maakt een pagina aan en daar zet je de linkjes van je webpagina’s in. Door deze verzameling van linkjes kun je zelf makkelijk terugvinden welke pagina’s je al hebt gemaakt. Dit is mooi meegenomen, maar het hoofddoel van de HTML-sitemap is om de zoekmachine te laten weten welke content je online hebt staan.

Behandel je HTML-sitemap alsof je klant het zal gebruiken om naar specifieke informatie te navigeren. In de praktijk zou het best zo kunnen zijn dat een bezoeker naar je sitemap gaat om snel het juiste linkje te vinden en dus binnen twee clicks op de pagina te zitten. Deel de linkjes van je webpagina’s dus op in logische categorieën. Zo is het voor de menselijke lezer én de machines duidelijk welke pagina’s tot dezelfde categorie behoren. Bekijk bijvoorbeeld onze sitemap.

Het is aan jou om te beslissen of je alle pagina’s in je HTML-sitemap zet of niet. Voor een klant van ons met een webshop hebben we bijvoorbeeld wel de productcategorieën erin gezet, maar niet alle productpagina’s omdat het dan al snel te onoverzichtelijk wordt.

Wat doe je met de HTML-sitemap?

Net als met je andere (landings)pagina’s is het afwachten tot de zoekmachine de HTML-sitemap bekijkt. Houd de HTML-sitemap actueel door nieuwe pagina’s te vermelden en eventuele verwijderde pagina’s eruit te halen. Je kunt de HTML-sitemap in de footer van je website zetten zodat bezoekers hem kunnen vinden.

Een XML-sitemap maken

De XML-sitemap is technischer van aard. XML staat voor Extensible Markup Language waarmee gestructureerde gegevens kunnen worden weergegeven in platte tekst. Zo zijn de gegevens leesbaar voor machines én mensen. Gelukkig hoef je de XML-sitemap niet zelf te maken want dit kun je overlaten aan een tool zoals Yoast (een SEO-plugin voor WordPress websites).

De XML-sitemap bevat al je verschillende soorten webpagina’s. Waar je HTML-sitemap dus vooral leesbaar is voor mensen, is de XML-sitemap een stuk uitgebreider. Het dient voor de zoekmachine om je vindbaarheid een boost te geven.

Yoast sitemap vinden

Gebruik je al Yoast? Log dan in op de backend van je website en ga naar Yoast SEO. Klik op instellingen en scroll naar beneden naar APIs. Hier klik je op XML-sitemaps. Nu opent de XML-sitemap automatisch.

Wat doe je met de XML-sitemap?

Omdat de XML-sitemap dient voor de zoekmachine, is het belangrijk om de XML-sitemap in te dienen bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Zo laat je Google en Bing weten welke content je online hebt staan zodat de crawlers erop af kunnen om het te indexeren en (hopelijk) te laten scoren in de zoekmachine!

Welke van de twee heb ik nodig?

Elke SEO-specialist zal je vertellen dat een XML-sitemap één van de belangrijkste startpunten van SEO is. Het is aangeraden om in ieder geval een XML-sitemap te gebruiken om Google op de hoogte te brengen van de belangrijkste webpagina’s die je wilt laten ranken. Een HTML-sitemap is een mooie aanvulling, maar niet noodzakelijk.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.