Een HTML-sitemap maak je aan in de backend van je website. Je maakt een pagina aan en daar zet je de linkjes van je webpagina’s in. Door deze verzameling van linkjes kun je zelf makkelijk terugvinden welke pagina’s je al hebt gemaakt. Dit is mooi meegenomen, maar het hoofddoel van de HTML-sitemap is om de zoekmachine te laten weten welke content je online hebt staan.
Behandel je HTML-sitemap alsof je klant het zal gebruiken om naar specifieke informatie te navigeren. In de praktijk zou het best zo kunnen zijn dat een bezoeker naar je sitemap gaat om snel het juiste linkje te vinden en dus binnen twee clicks op de pagina te zitten. Deel de linkjes van je webpagina’s dus op in logische categorieën. Zo is het voor de menselijke lezer én de machines duidelijk welke pagina’s tot dezelfde categorie behoren. Bekijk bijvoorbeeld onze sitemap.
Het is aan jou om te beslissen of je alle pagina’s in je HTML-sitemap zet of niet. Voor een klant van ons met een webshop hebben we bijvoorbeeld wel de productcategorieën erin gezet, maar niet alle productpagina’s omdat het dan al snel te onoverzichtelijk wordt.
Wat doe je met de HTML-sitemap?
Net als met je andere (landings)pagina’s is het afwachten tot de zoekmachine de HTML-sitemap bekijkt. Houd de HTML-sitemap actueel door nieuwe pagina’s te vermelden en eventuele verwijderde pagina’s eruit te halen. Je kunt de HTML-sitemap in de footer van je website zetten zodat bezoekers hem kunnen vinden.