Wat zijn de Google Core Web Vitals?
De Core Web Vitals bestaan uit drie onderdelen:
- LCP – Largest Contentful Paint
- CLS – Cumulative Layout Shift
- FID – First Input Delay
Deze drie metrics gaan over de laadtijd, visuele stabiliteit en de interactiviteit van je website. Allemaal belangrijke factoren voor de gebruikerservaring!
Largest Contentful Paint (LCP)
De LCP gaat over de laadtijd van je website. Niemand zit te wachten op een langzame website. De kans is groot dat je direct wegklikt en een ander zoekresultaat probeert.
Technisch gezien betekent de LCP de laadtijd voor het grootste element van de pagina. Bijvoorbeeld het grootste tekstblok of een banner. Voor een goede gebruikerservaring is de LCP maximaal 2.5 sec.
Cumulative Layout Shift (CLS)
Naast de laadtijd is het ook belangrijk dat hetgeen wat je ziet, ook blijft staan. De CLS gaat over de visuele stabiliteit van de pagina. Soms gebeurt het dat de inhoud van een pagina verschuift als er nog een afbeelding of advertentie wordt ingeladen. Je wilde nét op de button klikken, maar die is verschoven. In dat geval kan de CLS een aandachtspunt zijn.
Voor een goede gebruikerservaring adviseert Google een CLS van 0.1 of minder.
First Input Delay (FID)
De FID gaat over de interactiviteit. Daarmee wordt getoetst of het makkelijk is om interactie te hebben met je website. Duurt het lang voordat de bezoeker het hoofdmenu gebruikt, op een button klikt of een veld van je contactformulier invult? Dan is dat een indicatie van een slechte gebruikerservaring.
Technisch gezien is 100 milliseconde of minder een goede score.
Hoe scoor ik op de Core Web Vitals?
Je vindt dit in Google Search Console onder het tabje Site-vitaliteit. Maar de ervaring leert dat de Core Web Vitals in de meeste SEO-tools duidelijker omschreven staat.
Een alternatief dat wat technischer is, is de Lighthouse extensie in Chrome (download). De kans is groot dat je developer daar mee uit de voeten kan om de Core Web Vitals te optimaliseren.
De Google Core Web Vitals van jouw website verbeteren?
Inmiddels kunnen we wel stellen dat steengoede teksten op een website met een slechte gebruikerservaring, niet meer vanzelfsprekend bovenaan Google staan. SEO staat nooit stil en de richtlijnen worden steeds verder aangescherpt. De Core Web Vitals zijn onderdeel van een groot geheel aan rankingfactoren die je kunt inzetten om beter te scoren in de zoekmachine.
Vraag je webdeveloper om de Core Web Vitals te optimaliseren als dat nodig is. Om de LCP te verbeteren kun je bijvoorbeeld kijken of er onnodige third-party scripts gebruikt worden en kun je lazy loading implementeren.
Voor een betere CLS kun je in de HTML meegeven wat de hoogte en breedte van de afbeeldingen zijn. Hierdoor kan de browser alvast ruimte reserveren voor de afbeeldingen die ingeladen moeten worden.
Je optimaliseert de FID door ervoor te zorgen dat de JavaScript die nodig is om daadwerkelijk interactie te kunnen hebben met je website, zo snel mogelijk ingeladen wordt.