404 pagina's checken en oplossen

“404: Pagina niet gevonden”. Vervelend, want je was op zoek naar informatie die je nu niet te zien krijgt. Op je eigen website wil je 404-pagina’s natuurlijk voorkomen en, wanneer nodig, zo snel mogelijk oplossen. Hier lees je hoe je dat doet!

Wat zijn 404’s?

404’s ontstaan meestal door het verwijderen van content. Als de verwijderde pagina wel geïndexeerd is (vindbaar in de zoekmachine) maar geen re-direct heeft, dan komt de bezoeker op de 404-pagina terecht.

Een 404 is een code die wordt geretourneerd als de pagina niet gevonden kan worden. De pagina bestaat niet meer via die URL. Vaak zie je dan een tekst die vergelijkbaar is met “404, de pagina kan niet worden gevonden” of een andere, custom tekst om aan te geven dat de pagina niet meer bestaat en wat je op dat moment kunt doen. Vaak staat er een link naar de homepage.

Weet jij hoe je eigen 404-pagina eruit ziet? Surf eens naar je eigen site met /test erachter. Bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl/test.

404’s vinden

Het checken en oplossen van pagina’s met een 404-status is onderdeel van technische SEO (zie ook dit stukje techniek: Core Web Vitals). Met diverse SEO-tools kun je website analyses draaien en problemen met je site bekijken. Heb je geen (betaalde) tools, dan kun je 404-pagina’s ook opsporen met Google Search Console. Een gratis tool om de vitaliteit van je website te checken. Ga naar het ‘dekking’ rapport. Hier vind je de pagina fouten, mochten die er zijn, waaronder pagina’s met een 404-status. In het detailrapport kun je zien hoe lang de 404-fout zich al voordoet.

Benieuwd wat je nog meer met Google Search Console kunt? Klik dan hier.

404 pagina’s omleiden

Je websitebeheerder kan je helpen met het oplossen van 404-pagina’s. De pagina kan worden teruggezet of worden omgeleid naar een alternatieve pagina (met zogenaamde “re-directs”). Zo is de 404-pagina opgelost en komt de bezoeker voortaan gewoon op een bestaande pagina uit. Dat is goed voor de gebruikservaring!

Heb je vragen over Search Console of (technische) zoekmachine optimalisatie? Stuur je vraag of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.