404 pagina's checken en oplossen

“404: Pagina niet gevonden”. Vervelend, want je was op zoek naar informatie die je nu niet te zien krijgt. Op je eigen website wil je 404-pagina’s natuurlijk voorkomen en, wanneer nodig, zo snel mogelijk oplossen. Hier lees je hoe je dat doet!

Wat zijn 404’s?

404 pagina’s zijn eigenlijk kapotte pagina’s. Daarom noemen we ze ook wel ‘broken links’. Ze ontstaan meestal door het verwijderen van content. Als de verwijderde pagina wel geïndexeerd is (vindbaar in de zoekmachine) maar geen re-direct heeft, dan komt de bezoeker op de 404-pagina terecht. Een 404 pagina kan op meerder manieren ontstaan. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer je een pagina hebt verwijderd;
  • Wanneer je de URL van een pagina hebt aangepast;
  • Wanneer je een tikfout hebt gemaakt in de URL die je deelt in een campagne, op social media en dergelijke.

Een 404 is een code die wordt geretourneerd als de pagina niet gevonden kan worden. De pagina bestaat niet meer via die URL. Vaak zie je dan een tekst die vergelijkbaar is met “404, de pagina kan niet worden gevonden” of een andere, custom tekst om aan te geven dat de pagina niet meer bestaat en wat je op dat moment kunt doen. Vaak staat er een link naar de homepage.

Weet jij hoe je eigen 404-pagina eruit ziet? Surf eens naar je eigen site met /test erachter. Bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl/test.

Zijn 404-pagina’s slecht?

Een goede gebruikservaring op je website wordt steeds belangrijker. Er zijn ontzettend veel websites en in feite strijden ze met elkaar om de bezoeker binnen te halen. Je content moet waardevol zijn om te kunnen scoren in Google. Wanneer jouw content niet zichtbaar is – omdat de URL niet meer bestaat en dus een 404 fout geeft – dan is dit niet gebruiksvriendelijk. Het heeft dan geen nut om jouw website te tonen voor een bepaalde zoekopdracht in Google. Daarom kunnen 404-pagina’s op termijn zorgen voor dalende rankings. Dit staat ook uitgelegd in de richtlijnen van Google (klik op search rater guidelines en ga naar p. 26).

404’s vinden

Met onze SEO-tools kunnen we in de gaten houden of er 404-pagina’s zijn voor jouw website. Dit is onderdeel van technische zoekmachine optimalisatie (SEO). (zie ook dit stukje techniek: Core Web Vitals). Vervolgens kunnen we ze snel oplossen.

Een alternatieve manier om 404-pagina’s op te sporen is met Google Search Console. Een gratis tool om de vitaliteit van je website te checken. Ga naar het ‘dekking’ rapport. Hier vind je de pagina fouten, mochten die er zijn, waaronder pagina’s met een 404-status. In het detailrapport kun je zien hoe lang de 404-fout zich al voordoet.

“404 page not found” oplossen (re-directen)

Je webbeheerder kan je helpen met het oplossen van 404-pagina’s. De pagina kan worden teruggezet of worden omgeleid naar een alternatieve pagina. Dit doen we met zogenaamde 301-redirects. Zo is de 404-pagina opgelost en komt de bezoeker voortaan gewoon op een bestaande pagina uit. Dat is goed voor de gebruikservaring!

Aandachtspunt: re-direct chains

Wanneer je re-directs gaat instellen of laat instellen, zorg er dan voor dat deze zo zuiver mogelijk zijn. Dat wil zeggen: dat de lijntjes van A (oude URL) naar B (alternatieve URL) zo kort mogelijk zijn. Soms zien we dat de oude, verkeerde URL naar een andere oude URL omgeleid wordt die vervolgens nog een re-direct heeft naar de juiste pagina. Geen A > B maar A > B > C dus. Die omweg wil je voorkomen om de snelheid en kwaliteit van je website te bewaken.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over technische SEO of hoe je 404’s kunt oplossen? Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.