Wat is E-E-A-T en hoe werkt dit voor SEO?

Stel dat jouw buurman op zoek is naar een goede schilder. Eén van je kennissen heeft een eigen schildersbedrijf en je raadt je buurman aan om hem te bellen. Dan wil je er natuurlijk wel op kunnen vertrouwen dat jouw kennis goed werkt levert! Google wil hetzelfde: het wil de meest betrouwbare partijen bovenaan in de zoekmachine laten zien.

Werken aan SEO in Zeeland

Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness

Betrouwbaarheid laat zich moeilijk vangen in één meetbare statistiek. Bij Google werken ze daarom met Human Evaluators of Search Quality Raters. Die menselijke beoordelingen over jouw website laten aan Google zien hoe het algoritme nog verbeterd kan worden om de gebruiker te voorzien van de beste zoekresultaten.

De E-A-T is belangrijk in dat beoordelingsproces. E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Of ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid in het Nederlands. Alhoewel de E-A-T geen directe rankingfactor is voor SEO, is natuurlijk wel van belang om een betrouwbare partij te zijn. Dit geldt zeker voor YMYL-websites (Your Money or Your Life). Dit zijn websites in de medische, financiële of politieke wereld. Google wil nadelige effecten van content op de gezondheid, veiligheid of financiën voorkomen. Een accountantskantoor zal dus meer aandacht moeten besteden aan de E-A-T dan de bakker op de hoek die ook een website heeft.

Beloftes waarmaken

Kun jij de belofte waarmaken die je online verkondigt? Dat is waar E-A-T om draait. Eind 2022 heeft Google nog een E toegevoegd aan de E-A-T. Het is nu dus E-E-A-T of double E-A-T met de extra E voor Experience (ervaring). We lichten ze verder toe.

Expertise

Hier gaat het erom of je de benodigde kennis en competenties bezit over het onderwerp in kwestie. Grote kans dat jij het advies van de vakschilder eerder zult vertrouwen dan het schilderadvies van de student die in zijn vrije tijd blogt over DIY-klusjes in huis.

Ervaring

In het voorbeeld hierboven kan de student natuurlijk wel ervaringsdeskundige zijn als het gaat om low-budget verbouwingen. Het uitgangspunt is dat jij als content creator ook daadwerkelijk ervaring hebt met het onderwerp waar je over schrijft. Er zijn bijvoorbeeld veel bloggers die een vakantiebestemming uitlichten. Maar hoeveel van die bloggers zijn echt op die bestemming geweest en hebben zelf ervaren hoe het is om daar op vakantie te zijn? Heb jij zelf ervaring, dan is de informatie die je biedt betrouwbaarder.

Autoriteit

Bij autoriteit moet je je bedenken welke partij de autoriteit is in die branche. Over de werkloosheidswet kun je de meest betrouwbare informatie bij de overheid zelf vinden. Of denk aan brancheorganisaties in andere sectoren. Soms is er geen absolute autoriteit aan te wijzen. Wanneer jij een winkel hebt, is jouw eigen bedrijfspagina namelijk de beste keuze om de openingstijden op te zoeken.

Betrouwbaarheid

Dit is het belangrijkste onderdeel van de E-E-A-T. Google geeft zelf het voorbeeld van financiële oplichtingspraktijken. Phishing mails zijn onbetrouwbaar, ook al worden de scams uitgevoerd door de meest deskundige, ervaren scammer die wordt beschouwd als de go-to persoon voor het uitvoeren van oplichtingspraktijken. Een ander voorbeeld is belangenverstrengeling. Wanneer je een influencer betaalt om een goede productreview te schrijven, is dat ook niet betrouwbaar.

Hoe zorg je voor een goede E-E-A-T?

Nu je weet dat het om betrouwbaarheid draait, kun je dat op verschillende manieren toepassen. In de richtlijnen van Google vind je meer uitleg en voorbeelden (klik op search rater guidelines en ga naar p. 26). Hieronder vind je onze 10 tips voor de E-E-A-T.

1. Een duidelijke over ons pagina is onmisbaar. Op die pagina kun je meer vertellen over het ontstaan en ontwikkelen van je business en over de medewerkers. Je kunt eventueel ook ingaan op je lidmaatschap van een brancheorganisatie.

2. Zorg voor een contactpagina. Bezoekers moeten makkelijk contact op kunnen nemen en informatie kunnen vinden bij de klantenservice.

3. De bezoeker wil zeker weten dat jij te vertrouwen bent en een vestigingsadres helpt daarbij. Je kunt dit instellen in Google Mijn Bedrijf (je kunt daar ook reviews ontvangen).

4. Ga alleen voor backlinks van goede kwaliteit (van betrouwbare domeinen) en werk aan je share of voice. Het helpt bijvoorbeeld als jouw bedrijfsnaam genoemd wordt in de media. Dit noemen we mentions. Dit kun je zelf ook toepassen door actief te posten op social media!

5. Hou je website actueel middels blogs of nieuwsberichten en vermeld daarbij de auteur. Werk je (landings)pagina’s ook regelmatig bij.

6. Kwaliteit boven kwantiteit. In de content die je deelt moet blijken dat je weet waar je het over hebt. Schrijf voor je doelgroep en ga in op de zoekintentie om waardevolle informatie te delen. Maak geen clickbait-artikelen met sensationele koppen die mensen verleiden om te klikken.

7. Link naar hoogwaardige bonnen. De Search Engine Journal is bijvoorbeeld een partij met veel autoriteit waar we regelmatig naartoe linken, of denk aan het CBS of IMF.

8. Een open deur: een SSL-certificaat is onmisbaar. En heb je een webshop, zorg dan voor een betrouwbare betaalomgeving en duidelijke informatie over levering en retourneren.

9. Verzamel eerlijke (product)reviews die mogelijke klanten helpen om de beste beslissing te maken. Die reviews kun je op je website tonen. Zorg ook voor reviews buiten je eigen website om, zoals op Trustpilot of Google, en streef naar recensies met inhoud in plaats van alleen de rating.

10. Bij content voor YMYL-onderwerpen (gezondheid, financiën, politiek) focus je op feitelijke informatie of jouw standpunt, dat geen nadelen heeft voor de gezondheid, veiligheid of financiën van de lezer. Je kunt feiten eventueel laten onderstrepen door een arts of professor of een quote vragen die je kunt opnemen in je content.

Waardevolle informatie staat centraal

We kunnen concluderen dat Google de strijd tegen slechte content nog niet opgegeven heeft. Naar verwachting zullen we steeds meer updates zoals de Helpful Content Update, de Core Web Vitals en de E-E-A-T zien om de zoeker de beste gebruikerservaring en waardevolle informatie aan te bieden. Wil je dus hoger scoren in Google, houd dan zeker rekening met deze richtlijnen!

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.