SEO voor webshops

Jouw webshop wordt niet gevonden en die van je concurrent wel?

Wanneer je producten verkoopt via een webshop, wil je natuurlijk dat potentiële klanten deze weten te vinden als ze zoeken naar de producten die jij aanbiedt. Met zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je werken aan de vindbaarheid van je webshop. SEO voor webshops werkt in basis hetzelfde als SEO voor websites. Je werkt aan waardevolle content waarmee jij je kennis en autoriteit laat zien aan je bezoeker en tegelijkertijd je waarde toont aan de zoekmachine. Daarnaast ga je ook aan de slag met techniek om met een combinatie van content, autoriteit en techniek hoger te ranken in Google.

Vollan is het online marketingbureau in Zeeland met alle expertise in huis

Eerst even terug naar de basis van SEO

1. Techniek

De techniek van je webshop is de absolute basis, deze moet in orde zijn. Denk aan een gebruiksvriendelijke ervaring voor je bezoeker en een goede toegankelijkheid op alle apparaten. De snelheid van je webshop is voor je bezoeker én de zoekmachine een bepalende factor. Doet je webshop er lang over om te laden? Dan is niet alleen de kans groot dat jouw bezoeker weg klikt, maar de kans bestaat ook dat het negatief uitpakt voor je vindbaarheid. De zoekmachine weegt de reactiesnelheid van jouw webshop namelijk mee in de beoordeling. Denk bij de ontwikkeling van je webshop ook na over de menustructuur zodat je jouw bezoeker een navigatie biedt die je potentiële klant feilloos bij de producten weet te brengen die jij ze graag wilt verkopen.

2. Autoriteit

Autoriteit is niet alleen in het echte leven bepalend, ook online wordt autoriteit steeds belangrijker. Denk eens aan een arts. De meeste dragen een witte jas, daarmee stralen ze autoriteit uit en de boodschap die ze overbrengen komt duidelijk aan. Stel je eens voor dat diezelfde arts tegenover je zou zitten in een verwassen T-shirt, neem je deze dan net zo serieus? Waarschijnlijk niet. Autoriteit zit niet alleen in wat je te vertellen hebt, maar ook hoe je dat aan de rest van de wereld brengt of laat zien.

Door het delen van informatie, het beantwoorden van vragen, het wegnemen van onzekerheden, het tonen van recensies, een professionele uitstraling en een veilige betaalomgeving zorg je voor betrouwbaarheid. Maak jij content die door anderen als waardevol wordt ervaren? Dan vergroot je hiermee de kans dat anderen naar jouw webshop willen linken en die backlinks zijn weer goed voor de SEO van je webshop.

3. Content

Bij content gaat het erom dat je waardevolle informatie deelt waaruit blijkt dat jij expertise, kennis en kunde bezit. De focus ligt op unieke teksten en beelden, kwaliteit boven kwantiteit. Schrijf niet in computertaal om zoveel mogelijk zoekwoorden te verwerken, maar schrijf je teksten alsof je een gesprek met iemand voert of alsof je antwoord geeft op de vraag van de zoeker. Het verhaal dat je vertelt omschrijven we als content. Deze content kun je vervolgens verder optimaliseren aan de hand van zoekwoorden die je doelgroep gebruikt om zo jouw producten te kunnen vinden.

Productpagina’s in orde maken

Bij SEO voor webshops zijn er een aantal aandachtspunten die specifiek voor e-commerce (online verkopen) belangrijk zijn. Het lijkt een open deur, maar je kunt beter eerst je productpagina’s in orde maken dan dat je meteen focust op het schrijven van landingspagina’s. Uiteindelijk is het doel om die producten te verkopen, dus waardevolle informatie om tot een aankoop over te gaan is onmisbaar.

Op elke productpagina focus je op één product en de daarbij passende zoekwoorden. Dit verwerk je in de teksten en de tussenkopjes. Maak gebruik van interne linkjes naar aanverwante producten of andere relevante pagina’s die meerwaarde bieden voor het product en dus je bezoeker. Duidelijke afbeeldingen kunnen natuurlijk ook niet ontbreken.

Stel je voor dat je product een fiets is. Dan heeft het weinig zin om daar een barbecue tang bij te laten zien, maar je kunt je voorstellen dat gerelateerde producten als een fietspomp, een zadelhoes en een kinderzitje wel als relevant worden beschouwd door je bezoeker en dat geldt ook voor de zoekmachine.

Verder kun je de meta titels en meta omschrijvingen van je productpagina’s optimaliseren. Dit zijn de blauwe linkjes die je als zoekresultaten in Google ziet. In deze meta titel en omschrijving wil je in ieder geval de producttitel vermelden. Dit is ook de plek om de voordelen van het product kort te omschrijven en om de zoeker aan te zetten tot actie. Vertel dus wat er op die betreffende productpagina te vinden is, zie het als een korte samenvatting.

Categoriepagina’s optimaliseren

Een categoriepagina is een verzameling van producten van hetzelfde soort. Deze pagina’s ga je ook optimaliseren met waardevolle teksten en passende meta titels en omschrijvingen. Let hierbij op de zoekintentie. De insteek van de teksten zal iets minder gericht zijn op de directe verkoop en iets meer op de oriëntatiefase van de bezoeker. Even terug naar het voorbeeld van net van de fiets. Een categorie zou “herenfietsen” kunnen zijn, in die categorie ga je dan geen kinderfietsen vinden, maar geef je de bezoeker waardevolle informatie over herenfietsen die ook bijdraagt aan je SEO.

Heb je veel producten per categorie? Dan wil je misschien gebruikmaken van filters om de bezoeker snel te helpen vinden wat hij of zij zoekt. Je kunt hiermee de zoekopdracht verder laten specificeren. Denk bijvoorbeeld aan een filter als “elektrisch” waar je ook weer een landingspagina voor maakt. Daarmee toon je de bezoeker alle fietsen in de categorie “herenfietsen” met het type “elektrisch”.

Maak je webshop toegankelijk, persoonlijk en zorg dat je benaderbaar bent

Zou jij iets bestellen op een webshop die geen contactgegevens deelt en waar je niets over kunt vinden? De kans bestaat dat het ontbreken van contactgegevens of een teampagina je betrouwbaarheid niet ten goede komt. De bezoeker moet eenvoudig contact kunnen opnemen en kunnen verifiëren dat het om een echt bedrijf gaat. Om diezelfde reden is het ook aanbevolen om een ‘over ons’ pagina te maken. Vergeet ook niet om informatie te delen over de levering en betaling om onzekerheden bij de potentiële klant weg te nemen. Deze zaken lijken niet direct van belang voor SEO, maar de laatste updates van Google, zoals de Helpful Content Update en E-E-A-T, zijn volledig gericht op de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Google wil de beste websites en webshops als eerste in de zoekresultaten laten zien. Het verdient dus zeker je aandacht.

Bezoekers trekken met landingspagina’s

Met landingspagina’s speel je in op het zoekgedrag van je bezoeker. Op een landingspagina ga je in op één onderwerp en één of enkele zoekwoorden. Een van de voorwaarden: deel uitsluitend waardevolle informatie.

Houd rekening met de verschillende stadia van de klantreis. Iemand die online op zoek gaat naar een nieuwe stofzuiger zal verschillende stadia doorlopen – van oriëntatie tot aankoop. Iemand die het zoekwoord ‘beste draadloze stofzuiger’ gebruikt is nog bezig met oriënteren. Deze zoeker kun je helpen met informatie over verschillende merken en modellen en de geschiktheid per situatie. Iemand die zoekt op ‘dyson stofzuiger kopen’ is al verder in de klantreis en gericht op zoek naar een merk. Deze zoeker kun je helpen met een categoriepagina of filter waar alle Dyson stofzuigers te vinden zijn.

Heb je de mogelijkheid om blogs of nieuwsberichten te delen, dan kun je dit ook prima inzetten voor de SEO van je webshop. Blogs zijn heel geschikt om tips en inspiratie te delen voor elk stadium in de klantreis, hoe actueler hoe beter! Je laat hiermee zien dat je actuele kennis hebt over de producten die je verkoopt en ook niet bang bent om informatie te delen!

Welke zoekwoorden er gebruikt worden en hoe vaak is na te gaan. Hiervoor zijn online verschillende tools te vinden. Je kunt een zoekwoordonderzoek ook laten uitvoeren door een bureau met kennis van zaken.

Webshop SEO samengevat in 10 stappen

De kans bestaat dat het je duizelt van de informatie. Daarom vind je hieronder een aantal stappen samengevat en vergeet niet: begin bij de basis!

1. Zorg voor een goede techniek van je webshop
Dat betekent een snelle laadtijd, goede toegankelijkheid op alle apparaten, goed doordachte structuur, filteropties en de mogelijkheid om (landings)pagina’s en/of blogs te maken.

2. Zoekwoordonderzoek
Doe een zoekwoordonderzoek of laat dit doen. Zo kom je te weten waar je doelgroep naar op zoek is en hoe je dit in je teksten kunt verwerken.

3. URL’s
Kies korte maar beschrijvende URL’s voor je producten met in ieder geval de producttitel erin.

Wil jij alle 10 de tips hebben?

Jouw business. Iedere dag beter

Wil jij weten wat marketing voor jou kan betekenen?