Iedere dag beter: in de praktijk

Als developer ben ik (bij) Vollan betrokken bij de ontwikkeling van onze producten Clientbox en ctrlDNS.

Doordat mensen dagelijks gebruik maken van onze software en de waarde ervan ervaren, denken gebruikers ook actief mee over nieuwe functionaliteiten, verbeteringen of ‘ dingen’ die handig zouden zijn. Voor ons is het ontzettend waardevol dat mensen betrokken zijn bij onze software en de (door)ontwikkeling hiervan.

Nieuwe functionaliteiten

Doordat ik regelmatig contact heb met klanten kom ik zo nu en dan tot nieuwe inzichten. Vragen of ideeën van klanten (of collega’s) worden intern besproken. Blijkt dat hun kwestie toegevoegde waarde heeft én generiek kan worden toegepast binnen de software, dan gaan we aan de slag om dit verder uit te werken en toe te passen. Met als doel de software steeds beter te maken.

Een leuk voorbeeld is de vraag naar het gepland versturen van facturen vanuit onze businesssoftware Clientbox. Dit is technisch gezien een relatief kleine toevoeging geweest, maar een waardevolle uitbreiding van het gebruikersgemak. Je kunt nu bij een factuur aangeven dat deze bijvoorbeeld aanstaande vrijdag om 15:15 uur verstuurd moet worden en je hoeft hier verder niet meer naar om te kijken.
In contactmomenten met verschillende klanten kwam na deze update naar voren dat ze de functie actief gebruiken en superhandig vinden.

Bugs: oplossen én verbeteren

Naast het doorvoeren van nieuwe functionaliteiten binnen de software houd ik mij ook bezig met het doorvoeren van bugfixes. Bugs, oftewel fouten in de code van de software, komen helaas in vrijwel elke software voor. Natuurlijk proberen we de kans op bugs zo klein mogelijk te houden. We hebben inmiddels verschillende tools om dit te testen.

Zo is het bijvoorbeeld in Clientbox mogelijk om een e-mailbox te koppelen, zodat de e-mail die hierop binnenkomt als ticket wordt aangemaakt in de Ticketmodule. Dit was voorheen een directe koppeling met de mailbox. Er werd continue verbinding gemaakt met alle mailboxen, wat behoorlijk intensief is voor de servers. Dat zorgde voor verlies van snelheid. Daarnaast was deze oplossing niet uit te breiden bij een toenemende vraag en niet altijd even stabiel. We zijn daarom gaan zoeken naar een betere oplossing.

Postmark als oplossing

We kwamen uit bij een externe service, Postmark, die ons hierbij kon helpen. Van de e-mail die in de mailbox binnenkomt, wordt nu een kopie doorgestuurd naar een e-mailadres dat is gekoppeld aan Postmark. De e-mail wordt door Postmark verwerkt en de inhoud en bijlagen worden met een koppeling aan Clientbox doorgegeven. Deze oplossing is vele malen stabieler. Dat zorgt ervoor dat gebruikers -zo goed als zonder hapering- kunnen rekenen op onze sofware.

Mocht er tóch nog iets fout gaan dan kunnen we de data van de e-mail opzoeken en analyseren, zodat we -je raadt het al-  de software weer een stukje beter kunnen maken.

Leander Jongejan
Technologie