Het succes van morgen bouw je vandaag

Terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat er op veel plekken in de wereld niet aan succes wordt gedacht. Daar zijn andere dingen belangrijk. Door alle ellende die ik hoor, zie en lees besef ik maar al te goed dat we in een land leven waar we het best goed hebben. Ik ben geen struisvogel, want ook ons land heeft problemen en uitdagingen, maar dat is niet alleen van nu. Uitdagingen zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven met een last die door iedereen anders ervaren wordt.

Uitdagingen

Ik noem het bewust uitdagingen, want een probleem is voor mij iets waar geen oplossing voor is en de uitdaging biedt perspectief. Zakelijke uitdagingen dwingen je als ondernemer vaak tot groei en innovatie. De hindernissen op je pad dagen je uit om net even verder te denken, creatiever te zijn en je aanpassingsvermogen te vergroten. De weerstand die je daarbij voelt zorgt in de meeste gevallen voor een vorm van vooruitgang.

Eye-opener

En die weerstand is er ook bij ons. Als je een beetje op de hoogte bent van onze activiteiten, dan weet je dat we ons bezig houden met branding, marketing, de bouw van websites en -shops én dat we software ontwikkelen. CRM-software (Clientbox), maar ook DNS-software (ctrlDNS). Twee totaal verschillende oplossingen voor verschillende uitdagingen en andere doelgroepen. In beide gevallen geldt dat we de oplossing zijn gaan ontwikkelen om de uitdagingen waar we in onze bedrijfsprocessen mee te maken kregen op wilden lossen en deze oplossingen nu delen met anderen.

De afgelopen jaren hebben we dan ook veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze producten. Onze focus lag hierbij vooral op het maken van nieuwe functionaliteiten en veel te weinig op de ontwikkeling van de business en de bijbehorende marketing. Eerlijk gezegd dachten we op een bepaald moment dat een goed product zichzelf wel zou verkopen.

Business

Ik kan je vertellen, dat doet het niet en het is ook nogal naïef. Want niets gaat vanzelf. Ook al heb je nog zo’n goed product, als niemand het kent gaat niemand het gebruiken. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar ook wij zijn in die val gestapt en we hadden de spreekwoordelijke eye-opener nodig.

We raakten voor onze DNS managementsoftware in gesprek met een grote domeinregistrar. Dat is een partij waar je domeinnamen kunt registreren. Ons idee was dat zij de opstap konden zijn om onder een groot publiek snel bekend te worden. Toen we onze plannen aan hen presenteerden en het verdienmodel uit hadden gelegd waren ze enthousiast, maar ook kritisch. Wij dachten dat we een mooi model hadden uitgewerkt waar iedereen beter van zou worden. Het zou ook de klant helpen om makkelijker te gaan werken en hun klanten vervolgens helpen om kosten te besparen.

Boeiend!

Een mooie oplossing, goede werking en zeker een meerwaarde, maar ze gaven ook aan dat het model ‘oneindig’ moest zijn. Dat van ons was te beperkt. Daar moesten we nog maar eens goed over na gaan denken. Om een lang verhaal kort te houden, dit ging hem niet worden en daar baalden wij als een stekker van.

Maar wat er eigenlijk aan de hand was, is dat wij veel te veel bezig waren om deze partij een model te bieden waardoor zij het interessant genoeg vonden om het aan te kunnen bieden bij hun klanten. We dachten dat we die partij nodig hadden om vooruit te komen en we vergaten misschien zelfs te geloven in ons eigen kunnen. Daar hadden we zitten slapen en deze verkapte “nee” was de tegenslag die we nodig hadden.

Model

We hadden precies gehoord wat er goed was, maar ook vooral wat er niet goed was. Door deze tegenslag werden we gedwongen om vanuit een ander perspectief te kijken, om zo een andere weg te vinden. De oplossing is goed, dat is niet het probleem, maar de voordelen zijn niet voor iedereen even duidelijk en het verdienmodel is niet goed genoeg.

In vier weken tijd namen we ons model op de schop, ontwikkelden we vijf nieuwe koppelingen met verschillende domeinregistrars en maakten we een presentatie om het model uit te leggen voor iedereen die met het beheer van DNS te maken krijgt. Direct kregen we niet alleen nieuwe eindklanten, maar ook nieuwe resellers. Mensen die met ons product hun eigen werk makkelijker maken en het product voor ons willen ‘verkopen’. Dat is een motiverende modus om je product nog beter te maken en uit te breiden met nieuwe koppelingen en functionaliteiten.

Soms heb je weerstand nodig om vooruitgang te boeken. Geef niet op en ga de uitdaging aan, want het succes van morgen bouw je vandaag.

Kees Verspoor
Business & design