Het draait om de details

Inmiddels hebben we in al die jaren al heel wat websites en webshops ontworpen en gebouwd. Ondanks dat we het al jaren doen en het kunstje beheersen, vinden we zelf natuurlijk, blijven we iedere keer zoeken naar verbeteringen.

Die zoektocht zorgt ervoor dat we blijven werken aan het verbreden van de kennis en kunde in ons team, waardoor we de kwaliteit van onze websites en webshops steeds kunnen verbeteren. Je ziet dit onder andere terug in de schaalbaarheid en mogelijkheden in landingspagina’s die onze websites en webshops hebben na oplevering. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat we de resultaten voor onze klanten kunnen optimaliseren. Je bent dan echt een bijdrage aan het leveren en daar haal ik dan weer mijn plezier uit.

Verkenning

Waar Corné en Bas eerder schreven over een andere manier van ontwikkelen, is de weg in aanloop naar de ontwikkeling van een website of webshop ook flink veranderd. We gaan niet zomaar een stoere site ontwerpen, het draait om je verhaal en dat moeten we helder krijgen voordat er ook maar aan een kleurenpallet gedacht wordt.

Dit zorgt regelmatig voor een positioneringsvraagstuk. Maar om te beginnen gaan we samen in ieder geval op zoek naar antwoorden op de vragen waarom die nieuwe website er moet komen, wat het doel is, wat we er mee willen bereiken en of de investering terug te verdienen is.

Vervolgens analyseren we de bestaande website, als die er is, en de resultaten ervan. We onderzoeken de concurrentie en we analyseren de kansen die er in de zoekmachine lijken te liggen, om die vervolgens samen te valideren. Deze voorbereidende fase noemen wij de verkenning. Er is dan nog helemaal niets gebeurd aan de ontwikkeling van de website. Het lijken misschien details, maar deze bepalen in grote mate het succes van je nieuwe website of webshop.

Details

Als het project als klaar is, is het tijd om de livegang te gaan plannen. Voordat het zover is wordt de website of webshop uitgebreid gecontroleerd door een designer, developer en een marketeer!

Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat een website wordt opgeleverd met “lorem ipsum” tekst, voorbeeldfoto’s, links die voor een 404-pagina zorgen of het ontbreken van Google-tagmanager.

Het is dan ook heel simpel, hebben we niet alle teksten en beelden, dan gaat de website of webshop niet online. Dat is voor ons policy. Net als een livegang op vrijdag: niet doen, het is vragen om problemen!

Voordat de website daadwerkelijk klaar is voor livegang, zetten we de puntjes op de i. Eén van de dingen die we doen is dat Jozias of ik samen met Bas of Eugene aan het scherm valideren of alles klopt op alle devices. Dat doen we, omdat je pas als al je content erin zit, ziet of het uitpakt zoals je in designfase hebt bedacht. We noemen dit zelf finetunen en het zorgt ervoor dat de oplevering van een website of webshop tot in de details door ons is bekeken. Is het dan altijd foutloos? Ik zou liegen als ik dat zou beweren, maar we beperken fouten tot het minimum en de site wordt zo altijd strak opgeleverd!

Ik geloof wel dat we met deze zorg en aandacht echt een verschil maken voor onze klant. Dat kost behoorlijk wat extra tijd, maar alleen op die manier hoeven we geen concessies te doen aan kwaliteit en wordt het écht iedere dag beter beter.

Het draait om de details.

Kees Verspoor
Business & design