Kansen
Middels een zoekwoordonderzoek wil je te weten komen welke zoekwoorden men gebruikt in de zoekmachine. Dit is handige informatie om je kansen in te schatten. Wanneer er namelijk niemand zoekt naar de producten of diensten die jij levert, moet je de marketing anders inrichten dan wanneer er wel sprake is van zoekvolume. Je kunt je website dan namelijk optimaliseren voor relevante zoekwoorden en op die manier ranken in de zoekmachine en – uiteindelijk – websitebezoekers binnenhalen.
Waar let je op bij een zoekwoordonderzoek?
Het belangrijkste is om te weten komen:
- Welke zoekwoorden er gebruikt worden
- Hoe vaak elk zoekwoord gebruikt wordt (het zoekvolume)
Daarnaast houden wij ook rekening met de concurrentie op een zoekwoord. Voor sommige zoekwoorden wordt veel content gemaakt omdat ze een hoog zoekvolume hebben. Als er veel concurrentie is, maakt dat het lastiger om te ranken. Voorbeeld van een breed zoekwoord: autopoetsmiddelen.
Andere zoekwoorden worden juist minder vaak gebruikt. Dit zijn vaak langere en specifiekere zoektermen – ook wel long-tail zoekwoorden genoemd – waarmee je vaak wat makkelijker kunt scoren in de zoekmachine. Voorbeeld van een long-tail zoekwoord: beste auto polijstmiddel.
Hoe kun je zoekwoorden vinden en checken?
Er zijn veel betaalde SEO-tools beschikbaar maar misschien wil je alvast een oriënterend onderzoek doen zonder betaalde tools. Je kunt op een paar manieren achterhalen waar mensen naar zoeken. Hier vind je een 5 opties.
1. Schrijf op welke zoekwoorden je zelf zou gebruiken
Denk aan je aanbod en aan het probleem dat jouw product of dienst kan oplossen. Iemand kan namelijk zoeken naar een carwash maar ook naar manieren om saharazand van de auto af te krijgen zonder de lak te krassen. Wees creatief en maak desnoods een mindmap. Tip: vraag ook bekenden of en hoe ze zouden zoeken naar jouw product of dienst.
2. Answer The Public
Met deze gratis tool krijg je een inschatting van de mogelijke vragen rondom het onderwerp. Dat kan voor nieuwe inzichten zorgen.
3. Zelf Googelen
Gebruik Google om je bedachte zoekwoord in te voeren en kijk naar de vragen je die tegenkomt. Dit zijn de zogenaamde ‘People Also Ask’ of ‘Related Questions’ blokken waarmee je inspiratie op kunt doen.
4. SEO-tool uitproberen
Bijna alle professionele SEO-tools zoals SE Ranking en SEMRush bieden een gratis proefversie. Zo kun je zoekwoorden invoeren, gerelateerde zoekwoorden vinden én het zoekvolume checken. Het is misschien wat gedoe om het account aan te maken en na je onderzoek weer stop te zetten, maar zo heb je wel goed inzicht in het zoekgedrag inclusief het zoekvolume. Het zoekvolume is anders lastig te checken. Alternatieve tools die tot op zekere hoogte gratis zijn: UberSuggest en Moz.
5. Google Ads zoekwoordplanner
Deze tip is vooral handig als je al een Google Ads account hebt. Maar je zou er ook eentje aan kunnen maken (zonder verdere campagnes in te hoeven stellen). In Google Ads vind je de zoekwoordplanner. Hier voer je enkele zoekwoorden in en je krijgt het zoekvolume te zien.
Professioneel zoekwoordonderzoek
Wil jij echt weten waar je kansen liggen? Dan is het aanbevolen om een uitgebreid zoekwoordonderzoek te laten doen. Je kunt dit het beste uitbesteden aan een bureau met ervaring en de juiste tools. Wij kunnen jou helpen met een zoekwoordonderzoek en de vervolgstappen, bijvoorbeeld het optimaliseren van je website.