Zakelijk verkopen op Bol.com

Marketplaces als Bol.com blijven groeien. Logisch, je vindt er alle producten op één platform en dat scheelt een hoop zoekwerk. De productbeschrijvingen, recensies én heldere beloftes over de levertijd geven de koper meer zekerheid. Wil jij ook van start met zakelijk verkopen op Bol.com? Hier lees je alles wat je moet weten!

Verkoopaccount Bol.com aanmaken

Voor het aanmaken van een Bol.com verkoopaccount heb je een KvK-nummer nodig. Sterker nog, je moet minstens 10 weken zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je ook je BTW-identificatienummer opgeven en natuurlijk overige gegevens zoals je adres. Bekijk alle voorwaarden.

Je producten instellen

Na het verifiëren van je account kun je inloggen en meteen aan de slag met het instellen van je assortiment. Bekijk onze tips.

1. EAN-nummers aanschaffen
Elk product moet een uniek nummer hebben: een EAN-nummer of een ISBN-nummer voor boeken. Zo’n European Article Number kun je online aanschaffen. Meestal gaat dat met tientallen (of meer) tegelijk, de prijs is afhankelijk van de aanbieder. Voorzie elk product van één EAN. Ga je een product verkopen dat al bestaat en dus al een EAN of GTIN (Global Trade Item Number) heeft, dan hoef je dit niet te doen.

2. Producten toevoegen
Ben je zelf op zoek naar het beste product om te bestellen, dan wil je natuurlijk alle informatie vinden die je zoekt. Productinformatie is dus belangrijk! Het is aan jou als verkoper om je klant te voorzien van alle informatie én om hem over te halen om je product te bestellen. Zorg voor een pakkende beschrijving en gedetailleerde specificaties, van maatvoering van het product en de verpakking tot de taal van de handleiding. Maak gebruik van vierkante, vrijstaande foto’s. Liefst meerdere foto’s.

Stel je productvoorraad in en kies een passende verkoopprijs. Houd de verkoopprijs van je eigen webshop aan, als je die hebt, of kijk eens naar de prijzen van concurrenten. Houd rekening met de kosten van de EAN-nummers, de marge op je product en de bemiddelingsbijdrage (zometeen meer hierover).

3. Productfamilies
Verkoop je meerdere varianten van hetzelfde item? Dan kun je variaties aanmaken. Dit is bijvoorbeeld handig als je een kledingstuk in diverse maten of kleuren gaat verkopen. Op deze manier ziet de koper je product één keer en kan hij vervolgens de juiste maat of kleur kiezen.

Service aanbieden

Wil je op Bol.com verkopen, dan moet je je klanten een goede service aanbieden. Denk aan het beantwoorden van vragen, maar ook aan het bieden van gratis verzending, levering binnen de beloofde termijn én gratis retournering. Dat zijn dus best wel wat eisen en je prestaties hebben invloed op je zichtbaarheid.

Wat kost verkopen op Bol.com?

Een terechte vraag. Want naast de aanschaf van de EAN-nummers moet je rekening houden met de bemiddelingsbijdrage. Dit is een commissie die je aan Bol.com afdraagt. De hoogte van de bemiddelingsbijdrage is categorie-afhankelijk en bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. De vaste commissie ligt tussen de €0,20 en €2,48 per product en de variabele commissie ligt ergens tussen de 4,0% en de 20,7% van de verkoopprijs (op moment van schrijven). Dit verschilt heel erg per product. Voor het verkopen van sierraden betaal je bijvoorbeeld veel meer commissie dan voor tuingereedschap.

Vindbaar zijn op Bol.com, hoe werkt dat?

Bol.com heeft een ‘koopblok’, dit kun je zien als schappen met producten. De beste producten staan vooraan. Maar wat beïnvloedt je prestaties in het koopblok?

1. Keywords
In feite is SEO, zoekmachine optimalisatie, ook binnen de marketplace van toepassing. Bol.com is als marketplace eigenlijk een eigen zoekmachine. Zoekt iemand op jouw productnaam of iets soortgelijks, dan wil je natuurlijk gevonden worden! Gelukkig heb je hier zelf invloed op. Verwerk de belangrijkste keywords, zoals de naam van je product, in de productomschrijving. Gebruik de keywords ook als bestandsnaam voor je foto’s.

2. Dienstverlening en recensies
Voor een goede positie in het koopblok moet je een goede service verlenen: voldoe aan de levertijd en zorg voor een snelle reactie op vragen. Ook recensies hebben invloed op je prestaties in het koopblok. Recensies geven een indicatie van de kwaliteit van je assortiment en van jou als verkoper. Het is dan ook logisch dat Bol.com recensies belangrijk vindt en wil stimuleren. Voor veel klanten zijn positieve recensies een vereiste om voor jouw product te kiezen.

Tip: slim omgaan met Bol.com Zoektrends

Maak voor jouw online marketing gebruik van de Bol.com zoektrends. Zo ontdek je welke producten en benamingen populair zijn, dit kun je gebruiken om je eigen plaatsingen op aan te passen (keywords!) of om nieuwe producten aan te gaan bieden.

Aan de slag met je Bol.com verkoopaccount!

In dit artikel beschreven we de basis voor zakelijk verkopen op Bol.com. Dat is natuurlijk nog niet alles, want je kunt binnen Bol.com bijvoorbeeld ook adverteren voor meer zichtbaarheid en je kunt je producten ook in België aanbieden. Heb je vragen over het instellen van je account of het verkopen op deze Nederlandse marketplace? Of wil je het gewoon aan ons overlaten? Stel je vraag of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.