Zakelijk verkopen op Bol.com

Steeds meer mensen starten hun zoektocht naar een product op een marketplace. Bol.com is de grootste, Nederlandse marketplace waar je miljoenen klanten kunt bereiken. Het platform is uitgegroeid tot een zoekmachine waar je producten van diverse aanbieders kunt vinden. Zo kunnen klanten snel producten en aanbieders vergelijken. Wil jij ook zakelijk verkopen op Bol.com of ben je nog aan het oriënteren of dit iets voor je is? Hier lees je alles wat je moet weten!

Is jouw aanbod geschikt?

Je mag niet alle producten verkopen op Bol.com. Het spreekt voor zich, maar wapens zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Daarnaast is het goed om te kijken hoe de concurrentie is. Wordt jouw product al aangeboden of nog niet? En zo ja, kun je de strijd aangaan als je let op de prijs, omschrijvingen en beloftes zoals levertijd? Bekijk het assortimentsbeleid voor meer informatie

Te regelen voordat je van start kunt

Om te kunnen verkopen op Bol.com moet je een verkoopaccount aanmaken. De vereisten hiervoor zijn dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Na je inschrijving bij de Kamer van koophandel ontvang je een KvK-nummer en via de Belastingdienst ontvang je een BTW-nummer. Deze nummers heb je nodig om je aan te melden bij het partnerplatform van Bol.com. Daarnaast moet je contactgegevens achterlaten. Na je aanmelding ontvang je nog een verificatiecode. Houd er rekening mee dat het 2 weken duurt voordat je verkoopaccount op het Bol.com partnerplatform gereed en goedgekeurd is.

Je producten instellen

Terwijl je account nog in afwachting van goedkeuring is, kun je alvast verder met het toevoegen van je producten. Met onze tips zorg je ervoor dat je assortiment er meteen goed bij staat. Na de verificatie worden je producten zichtbaar in de webwinkel.

1. ISBN of EAN-nummers

Om je product te kunnen verkopen op Bol.com heeft deze een identificatienummer nodig. Elk product moet een uniek nummer hebben: een EAN-nummer of een ISBN-nummer voor boeken. Zo’n ‘European Article Number’ wordt vanuit de fabrikant meegegeven.

Heb je een nieuw product, dan kun je zelf online EAN-nummers aanschaffen. Meestal gaat dat met tientallen (of meer) tegelijk, de prijs is afhankelijk van de aanbieder. Voorzie elk product van één EAN. Ga je een product verkopen dat al bestaat en dus al een EAN of GTIN (Global Trade Item Number) heeft, dan hoef je dit niet te doen. Wanneer je je product gaat instellen, moet je dit nummer opgeven. Zo is het voor Bol.com duidelijk welke aanbieders er allemaal zijn voor hetzelfde product.

2. Producten toevoegen

Bol.com doet er alles aan om jou zo veel mogelijk informatie te laten geven over het product. Het gaat dan niet alleen om de producttitel, de prijs en de afbeeldingen. Denk ook aan een heldere omschrijving en specificaties zoals de maten, het gewicht, het materiaal en de verpakking. Productinformatie is dus belangrijk! Het is aan jou om je informatie zo in te richten dat je de klant overhaalt om te gaan bestellen. Voor de fotografie is het belangrijk om vierkante, vrijstaande foto’s te maken met een witte achtergrond. Belicht het product van alle kanten.

Tip: verkoop je meerdere varianten van hetzelfde item, zoals een t-shirt in 4 kleuren? Dan kun je variaties aanmaken. Met productfamilies zorg je ervoor dat je product één keer in de webshop terecht komt. De koper kan vervolgens de juiste kleur kiezen.

3. Prijs kiezen

Maak van te voren een berekening van je verkoopprijs. Houd de verkoopprijs van je eigen webshop aan, als je die hebt, of kijk eens naar de prijzen van concurrenten. Houd rekening met de kosten van de EAN-nummers, de marge op je product en de bemiddelingsbijdrage (zometeen meer hierover).

Je hebt de optie om volumekorting aan te bieden. Bijvoorbeeld 10% korting bij een afname van 5 producten. Zo kun je je aanbod nog aantrekkelijker maken en meer afzet realiseren.

4. Service aanbieden

Om de kwaliteit te bewaken, hanteert Bol.com strenge regels. Je moet bijvoorbeeld een goede service aanbieden. Denk aan het snel beantwoorden van klantvragen, snelle levering en retournering mogelijk maken. Voldoe je hier niet aan? Dan kan dit gevolgen hebben voor je shop. Je producten kunnen bijvoorbeeld minder zichtbaar zijn of je shop moet tijdelijk dicht.

Wat kost verkopen op Bol.com?

Een terechte vraag. Even een opsomming van de kosten waar je rekening mee moet houden:

  1. Inschrijving bij de KvK als dit nog moet gebeuren;
  2. EAN-nummers als je deze moet aanschaffen;
  3. Commissie die je per verkocht product afdraagt aan Bol.com;
  4. Verzendkosten.

Er zijn geen opstartkosten voor het verkoopaccount. Bol.com rekent wel een bemiddelingsbijdrage per verkocht product. Hoe hoog dit is, is afhankelijk van het product dat je verkoopt. Het bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. De vaste commissie ligt tussen de €0,20 en €2,48 per product en de variabele commissie ligt ergens tussen de 4,0% en de 20,7% van de verkoopprijs (op moment van schrijven). Dit verschilt heel erg per product. Voor het verkopen van sierraden betaal je bijvoorbeeld veel meer commissie dan voor tuingereedschap.

Houd rekening met deze kosten voor het berekenen van je marge en dus je verkoopprijs. Hier lees je meer over de bemiddelingsbijdrage.

De verzending kun je op meerdere manieren regelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verzenden via PostNL, DHL, Budbee, UPS en dergelijke. Houd er rekening mee dat pakketten altijd een track&trace code nodig hebben. Voor voordelige verzending kun je ook kijken of verzenden via Bol.com een optie is voor jou. Houd er rekening mee dat de verzendkosten – zeker voor producten met een lage verkoopprijs – een aanzienlijke impact hebben op de marge die je maakt!

Vindbaar zijn op Bol.com, hoe werkt dat?

Bol.com heeft een ‘koopblok’, dit kun je zien als schappen met producten. De beste producten staan vooraan en krijgen de meeste vertoningen en klikken. Maar wat beïnvloedt je prestaties in het koopblok?

1. Keywords

In feite is SEO (zoekmachine optimalisatie), ook binnen de marketplace van toepassing. Bol.com is als marketplace eigenlijk een eigen zoekmachine. Wanneer iemand zoekt naar de producten die jij aanbiedt, dan wil je natuurlijk wel gevonden worden! Gelukkig heb je hier zelf invloed op. Verwerk de belangrijkste zoekwoorden, zoals de naam en het merk van je product, in de productomschrijving. Gebruik de zoekwoorden ook als bestandsnaam voor je foto’s. Door dit goed te regelen, is het niet ondenkbaar dat je hoger in het koopblok komt te staan én misschien wel scoort in Google.

2. Inspelen op de vraag met de Bol.com zoektrends

Maak voor jouw online marketing gebruik van de Bol.com zoektrends. Je vindt deze fijne functie in je verkoopaccount onder het kopje ‘analyse’. Met de zoektrends kun je achterhalen welke zoektermen er daadwerkelijk gebruikt worden. Check of de producttitel die je in gedachten had, eigenlijk wel de beste keuze is. Voer ook diverse synoniemen in zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Verwerk de zoektrends in je producttitel en de omschrijving. Of misschien ontdek je via de Bol.com zoektrends wel een gat in de markt en ga je snel aan de slag om die producten aan te bieden!

3. Tevredenheid

Voor een goede positie in het koopblok moet je een goede service verlenen: voldoe aan de levertijd en zorg voor een snelle reactie op vragen. Ook recensies hebben invloed op je prestaties in het koopblok. Recensies geven een indicatie van de kwaliteit van je assortiment en van jou als verkoper. Het is dan ook logisch dat Bol.com recensies belangrijk vindt en wil stimuleren. Voor veel klanten zijn positieve recensies een vereiste om voor jouw product te kiezen.

Heb je een vraag over zakelijk verkopen via Bol.com?

Heb je behoefte aan advies voor het verkopen via je eigen webshop of Bol.com of een combinatie daarvan? Of kunnen wij je helpen om je aanbod aantrekkelijk neer te zetten en hoog te laten scoren in het koopblok? Stel je vraag of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.