Ga je een zoekwoordcampagne beginnen in Google Ads? Of heb je al een campagne live staan, maar ben je benieuwd naar de opties met betrekking tot de doelgroep? Als je niets aanpast, hanteert Google alleen de locatie. En die staat vaak op heel Nederland. Grote kans dat jij winst kunt behalen met een aangepaste doelgroep! Door de juiste doelgroep aan te spreken besteed je het dagbudget een stuk effectiever. Wil je een doelgroep kiezen, dan kun je dit op elk moment aanpassen. Hieronder bepreken we locatie targeting en doelgroep targeting.
Locatie targeting
Wanneer je een dienst verleent in Rotterdam, wil je natuurlijk in de omgeving van Rotterdam gevonden worden en niet in Maastricht. Met locatie targeting kun je heel gericht adverteren op basis van locatie.
Ga naar de campagne. Selecteer in het lichtgrijze menu aan de linkerkant “locaties”. Hier vind je de huidige locatie voor je zoekwoordcampagne. Om de locatie aan te passen klik je op het pennetje in het blauwe rondje. Nu kun je de gewenste locatie(s) kiezen! Dit gaat op basis van plaats of straal.
Plaats
Kies je gewenste land, provincie, gemeente of plaats. Er wordt ook een schatting gegeven voor het bereik, handig! Klik op “targeten” of kijk eens bij “in de buurt” voor plaatsen rondom de locatie die je hebt opgegeven. Locatie targeting per plaats is ideaal wanneer je verzorgingsgebied heel duidelijk is afgebakend. Je kunt ook locaties uitsluiten.
Straal
Ligt je verzorgingsgebied niet zo vast? Of wil je een doelgroep in een specifieke omgeving bereiken? Kies dan voor straalsgewijze locatie targeting. Switch van mijl naar km en geef het aantal kilometers van de straal op. Vul vervolgens een plaatsnaam in.
Bevinden in of interesse tonen in uw targetlocaties
Wanneer je naar instellingen gaat, zie je onder ‘locaties’ nog ‘locatie-opties’. De default optie is mensen die zich bevinden in of interesse tonen in uw targetlocaties. Maar wat nu als je campingplaatsen verhuurt? Om juist de mensen te targeten die op zoek zijn naar een campingplaats in jouw dorp, selecteer je in deze sectie voor targeting op ‘mensen die uw getargete locaties zoeken’.
Goed om te weten: locatie targeting stel je in op campagne-niveau. Dit betekent dat alle advertentiegroepen in de zoekwoordcampagne mensen op dezelfde locaties targeten. Wil je de advertentiegroepen eigenlijk anders targeten? Dan kun je hier beter een aparte campagne voor maken.
Doelgroep targeting
In een zoekwoordcampagne is de doelgroep standaard “leeg”. Dat wil zeggen dat de advertenties worden getoond op basis van de zoekopdracht van de zoeker en op de eventueel ingestelde locatie. Om je advertenties nog specifieker te targeten, is het aanbevolen om te experimenteren met doelgroep targeting.
Ga naar de zoekwoordcampagne. Klik in het grijze menu aan de linkerkant op doelgroepen. Om de doelgroep aan te passen klik je op het pennetje in het blauwe rondje. Kies voor ’targeting’. Je ziet nu een tabel met de tabs zoeken, browsen en ideeën. Bij ‘browsen’ zie je de volgende opties:
- Wie ze zijn: bijvoorbeeld huurders
- Waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken: bijvoorbeeld mensen die actief onderzoek doen naar toerisme en reizen naar Azië in het bijzonder
- Hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf: bijvoorbeeld websitebezoekers voor het instellen van re-targeting campagnes
Goed om te weten: in tegenstelling tot locatie-targeting, kun je de doelgroep wel per advertentiegroep instellen.
Observatie doelgroep
Weet je nog niet zeker of je beoogde doelgroep wel echt de beste resultaten zal opleveren? Dan kun je eerst voor ‘observatie’ kiezen om een poosje te kijken of deze doelgroep inderdaad geschikt is. Daarna kun je de observatie omzetten naar daadwerkelijke targeting.
Re-targeting doelgroepen
Met een re-targeting of remarketing campagne (deze termen worden door elkaar gebruikt) kun je mensen die je website al eens bezocht hebben nog eens te targeten. Om deze doelgroep aan te spreken heb je een re-targeting lijst nodig. Zo’n re-targeting lijst kun je aanmaken in Google Analytics. De mogelijkheden zijn groot. Je kunt bijvoorbeeld alle websitebezoekers van de afgelopen 60 dagen targeten. Of ben je vooral geïnteresseerd in bezoekers van specifieke pagina’s? Dat kan ook (zo lang je re-targeting lijst groot genoeg is)!
Om hiermee te beginnen ga je in Google Analytics naar beheerder, property, doelgroepdefinities en doelgroepen.
Wil je retargeting inzetten voor je display campagnes? Goed idee! Bekijk onze tips.
Aan de slag!
Advies of hulp nodig bij het instellen van je targeting? Laat het ons weten! Stuur je vraag of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.