In 8 stappen je zoek­campagnes optimaliseren

Maak jij gebruik van zoekcampagnes voor meer website verkeer en conversies? En ben je benieuwd hoe je je campagnes nog beter kunt laten presteren? Lees hoe je in 8 stappen je zoekcampagnes kunt optimaliseren!

Stap 1. Check je aanbevelingen

In je Google Ads account zie je bij ‘overzicht’ een pagina met aanbevelingen. Google laat alvast zien waar nog kansen liggen, een ideaal startpunt om je zoekcampagnes te optimaliseren! Vaak worden er nieuwe zoekwoorden aanbevolen.

Stap 2. Zoekwoorden toevoegen of uitsluiten

Gebruik de aanbevelingen om nieuwe zoekwoorden toe te voegen. Doe dit alleen als ze ook echt relevant zijn! Voor meer ideeën kun je ook de keyword planner gebruiken.

Loop ook je huidige zoekwoorden eens na. Is er een lijn te ontdekken in welke zoekwoorden het goed doen, en welke juist niet? En zijn er misschien toch zoekwoorden die je beter kunt verwijderen?

Zeker bij het gebruik van dynamische zoekcampagnes is het belangrijk om irrelevante zoekwoorden uit te sluiten. Zo houd je meer budget over voor de zoekwoorden die wél nuttig zijn voor jouw bedrijf.

Stap 3. Responsive advertentie

Welke kopteksten en beschrijvingen je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van je doelen en je persoonlijke voorkeur. Gebruik minstens 2 zoekadvertenties per advertentiegroep. Nog beter is het om een responsive advertentie toe te voegen. Vul zoveel mogelijk relevante kopteksten in en Google zal de beste combinaties voor je samenstellen.

Bekijk ook de statistieken per advertentie. Misschien ontdek je wel welke call to action de meeste klikken genereert.

Stap 4. Kwaliteitsscore

Elk zoekwoord in de advertentiegroep krijgt een score tussen de 1 en 10. Deze kwaliteitsscore wordt berekend op basis van 3 factoren: ervaring op de bestemmingspagina, verwachte CTR en advertentierelevantie. Wat je kunt doen om de kwaliteitsscore te verbeteren:

  • Maak per thema, productcategorie, doel of zelfs targetinglocatie een aparte advertentiegroep
  • Zorg dat alle zoekwoorden in de advertentiegroep bij elkaar passen
  • Stel bestemmingspagina’s in die ook echt matchen met de zoekwoorden in de advertentiegroep
  • Verwerk de juiste zoekwoorden in je advertenties

Stap 5. Bodaanpassingen

We schreven eerder al tips over bodaanpassingen in Google Ads. Toch nuttig om het nog eens kort te herhalen. Met bodaanpassingen kun je de verdeling van je budget aanpassen. Is je campagne effectiever voor vrouwen dan voor mannen, maar wordt er wel veel budget uitgegeven aan mannen? Dan zet je een bodaanpassing van bijvoorbeeld +50% op vrouwen.

Meer weten over targeting? Lees dan dit artikel.

Stap 6: Waar je advertenties worden weergegeven

Een zoekcampagne wordt natuurlijk weergegeven in de Google zoekresultaten. Maar wist je dat het vinkje voor ‘weergaven bij zoekpartners’ vaak aan staat? Bekijk of deze weergaven ook echt iets opleveren. Anders kun je het beter uitzetten.

Stap 7: Extensies

Wist je dat advertenties met extensies beter presteren? Verbeter je zoekcampagnes me de juiste extensies. Gebruik bijvoorbeeld sitelinks om verwante productcategorieën uit te lichten en voeg je telefoonnummer toe als oproepextensie. Vooral de highlight extensies zijn belangrijk, hier vermeld je je USP’s! Bekijk ook eens onze eerdere tips over extensies.

Stap 8. Budget

Gebruik je campagnebodsimulator of de prestatieplanner om te kijken welk effect meer of minder budget zou hebben op de resultaten. Google Ads laat zien hoeveel klikken en conversies je met het nieuwe budget kunt verwachten. Op basis van je marges, gemiddelde aankoopwaarde of gewenste cost per lead kun je berekenen of zo’n aanpassing zin heeft

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.