Met display campagnes toon je banners op websites en apps van het GDN (Google Display Netwerk). Vaak met als doel het vergroten van de naamsbekendheid, maar ook zeker interessant voor retargeting! Ben jij al bekend met de verschillende targeting opties voor je display campagnes? Je vindt ze hier!
Website bezoekers retargeten
Dit is de meest voorkomende vorm van retargeting. Via Google Analytics en Google Ads kun je automatisch een retargeting lijst aanmaken met website bezoekers. Je stelt bijvoorbeeld een lijst samen met bezoekers in de afgelopen 60 dagen. Via deze optie kun je ook app-gebruikers en mensen die interactie hebben gehad met je YouTube content retargeten.
Je kunt het ook specifieker aanpakken. Heb je een webshop, dan kun je deze targeting optie gebruiken om winkelwagen-verlaters te retargeten. Via display advertenties herinner je de shopper aan de gemiste aankoop, in de hoop om de conversie alsnog af te ronden!
1. Zo ga je aan de slag
Ga in Google Ads naar tools en instellingen en klik op doelgroepbeheer. Onder de tab ‘retargeting’ klik je op de blauwe plus-knop en kies je voor website bezoekers. Je kunt dit ook in Google Analytics doen via de property instellingen, doelgroepdefinities en vervolgens doelgroepen. Je accounts moeten hiervoor wel gesynchroniseerd zijn.
2. Retargeting op basis van zoekwoorden
Bij een zoekwoord campagne toon je zoekresultaten op basis van de gebruikte zoekwoorden Maar ook in display campagnes kun je targeten op basis van zoekwoorden! Voer zoekwoorden in die gerelateerd zijn aan je product of dienst, en je display advertenties worden vertoond op websites en in apps die hiermee verband houden. Adverteer je tuinartikelen, dan kun je bij zoekwoorden bijvoorbeeld ‘moestuin aanleggen’ instellen. Je banner kan dan bijvoorbeeld vertoond worden op doe-het-zelf fora over tuinieren.
3. Zo ga je aan de slag
Ga naar je advertentiegroep in Google Ads en klik dan op doelgroepen. Via het potlood-pictogram klik je op targeting voor je advertentiegroep bewerken. Onder ‘beperkte targeting’ zie je de optie voor ‘zoekwoorden’.
4. Bezoekers van concurrentie targeten
Dit is een slimme manier om mensen te bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Ze hebben de website van een concurrent al bekeken, en nu kun je ze laten zien wat jij te bieden hebt.
5. Zo ga je aan de slag
Ga naar Google Ads en naar tools en instellingen. Onder doelgroepbeheer kies je voor het tabblad ‘aangepaste doelgroepen’. Klik op de plus-knop en selecteer ‘aangepaste intentie’. Hier kun je gerelateerde URLs invoeren.
Geavanceerde retargeting opties
Met geavanceerd bedoelen we ‘aangepaste combinaties’: je kunt bovenstaande opties met elkaar combineren. Stel je hebt een lijst met bezoekers in de afgelopen 30 dagen én een lijst met bezoekers die je website langer dan een minuut bezochten, dan kun je deze lijsten met elkaar combineren om een optimale doelgroep te maken.
Klantenlijst targeting
Bovendien kunnen ervaren accounts met een hoge besteding ook gebruik maken van de klantenmatch targeting: je uploadt een klantenlijst en Google Ads toont je display campagne aan de juiste mensen of vergelijkbare doelgroepen.
Display plaatsingen
Strikt gezien gaat dit niet over het targeten van mensen, maar beter gezegd gaat het om het ’targeten’ van je advertentie plaatsingen. Want wist je dat je de plaatsingen van je display advertenties kunt bewerken? Je kunt plaatsingen uitsluiten én je kunt zelf de meest interessante websites en apps instellen. Een accountant die zijn display campagne gericht wil targeten kan hier bijvoorbeeld voor plaatsingen op websites voor ondernemers. Let wel op dat je targeting doelgroep niet te klein wordt.
1. Zo ga je aan de slag
Bekijk je advertentiegroep in Google Ads en klik op plaatsingen en vervolgens op targeting voor je advertentiegroep bewerken. Onder beperkte targeting kies je nu voor plaatsingen en dan op getargete plaatsingen. Selecteer websites en voer een zoekwoord in om plaatsingen te zoeken.
Hulp nodig of samen sparren?
Dan horen we graag van je! Stuur je vraag of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.