Hoe actief is jouw concurrent met online marketing?

Wat jouw concurrenten online doen is belangrijk voor jouw marketingstrategie. Het is interessant om te kijken hoe jouw concurrenten scoren in de zoekmachine, of ze adverteren, wat ze op social media plaatsen en of ze e-mailmarketing inzetten. Gebruik onze tips om een online concurrentie analyse te doen.

Hoe scoren jouw concurrenten in de zoekmachine?

De meeste klanten gaan in de zoekmachine op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Ze zoeken advies, een dienst of product om hun probleem op te lossen. Alle websites die getoond worden voor de zoekopdracht van de klant, vormen jouw concurrentie in de zoekmachine.

Om jouw online concurrentie in de zoekmachine te achterhalen kun je zelf zoekopdrachten uitvoeren en kijken welke websites hoog ranken. Je kunt dit ook (laten) analyseren met (betaalde) SEO-tools, zoals SE Ranking, SEMRush of Ahrefs.

Kijk niet alleen naar de zoekwoorden waar jouw concurrenten voor ranken, maar bekijk ook met welke pagina’s ze ranken. Is dit een productpagina of een informatieve landingspagina? En wat staat daar allemaal op? Dit is waardevol voor de zoekmachine anders zou de website er niet direct mee ranken. Misschien brengt het je op ideeën voor jouw eigen zoekmachine optimalisatie (SEO).

Wat doen jouw concurrenten op social media?

De kans is groot dat jij wel een idee hebt wie jouw directe concurrenten zijn. Ben je zelf actief op social media of ben je van plan om dit te gaan doen, dan is het interessant om te kijken hoe je concurrentie dat aanpakt. Houd hun posts in de gaten. Zo kun je ontdekken welke boodschap ze communiceren en op welke manier ze dat doen.

Maken mijn concurrenten gebruik van advertenties?

Wanneer je wilt gaan adverteren op social media en Google, neem je deel aan een veiling. Een veiling om zichtbaarheid en klikken te kopen. Jouw concurrenten maken ook deel uit van die veiling om misschien wel dezelfde doelgroep te bereiken. Dat maakt het interessant om te kijken of jouw concurrenten adverteren.

Adverteren via Google
Om te achterhalen of jouw concurrenten gebruikmaken van zoekmachine advertenties (SEA), kun je zelf zoekwoorden in gaan typen. Doe een aantal zoekopdrachten in Google en bekijk welke gesponsorde resultaten je te zien krijgt.

Adverteren via META
Campagnes via Instagram en Facebook zijn onderdeel van META. Je kunt zien of jouw concurrenten social media advertenties inzetten. Deze methode is niet zo bekend en des te interessanter! Ga naar de advertentiebibliotheek en kies een onderwerp. Vervolgens zie je welke partijen er adverteren, of ze adverteren op Facebook of Instagram of allebei, welke tekst en visual ze gebruiken en wat de call to action is.

Doen mijn concurrenten aan e-mailmarketing?

Abonneer je op de nieuwsbrief van je concurrenten! Je merkt dan vanzelf of zij e-mails versturen en wat de insteek ervan is.

Kortom: met een online concurrentie analyse kom je te weten welke kanalen jouw concurrenten gebruiken en hoe ze dat doen. Wil jij ontdekken waar jouw kansen liggen ten opzichte van je concurrenten? Daar helpen we je graag bij!

Heb je een vraag?

Laat het ons weten, we helpen je graag vooruit!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.