Waarom je niet zomaar je domeinnaam op moet zeggen

Als je gaat starten met je bedrijf en een website of e-mailadres wilt gaan gebruiken, dan controleer je als eerste of de door jou gewenste domeinnaam vrij is. Deze domeinnaam leg je vervolgens vast, waarna je deze in gebruik kunt nemen door er een website en/of e-mailadres aan te verbinden.

Stel nu dat we enkele jaren verder zijn en je besluit te stoppen met het bedrijf of gaat de naam van het bedrijf wijzigen. Zo eenvoudig als je een domeinnaam registreert, zo eenvoudig kom je er ook weer vanaf. Je zegt namelijk je contract op bij degene die het domein voor je in beheer heeft en de kosten stoppen. Het domein wordt direct opgeheven of verloopt uiterlijk één jaar later.

Voordat je besluit om je domeinnaam op te zeggen zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Websiteverkeer

Als je domeinnaam is opgezegd kan deze niet meer worden gebruikt om je website bereikbaar te maken of verkeer door te sturen.

Ruim een jaar geleden hebben wij onze bedrijfsnaam gewijzigd van Vivars naar Vollan. Jarenlang hebben we met het domein vivars.nl een online reputatie opgebouwd en zijn er op honderden websites en bedrijfsuitingen verwijzingen gemaakt naar die domeinnaam.

Om ervoor te zorgen dat we geen websiteverkeer zouden missen, zeggen we het domein niet op én stellen we een permanente doorsturing in naar onze nieuwe domeinnaam. Dit zorgt ervoor dat bezoekers van het domein vivars.nl altijd zullen worden doorgestuurd naar vollan.nl.

domeinnaam opzeggen

Beschikbaar voor registratie

Een .nl domeinnaam die wordt opgezegd komt 40 dagen in quarantaine, in die periode kan alleen de houder van het domein deze herstellen. Na deze periode kan iedereen de domeinnaam opnieuw registreren en kun je hier op geen enkele manier nog invloed op uitoefenen.

Een opgezegde domeinnaam kan zoals gezegd een behoorlijke reputatie opgebouwd hebben en daarmee een aantrekkelijk doelwit worden voor kwaadwillenden. In de praktijk hebben wij gezien dat een domeinnaam:

  • Voor een hoog bedrag te koop wordt aangeboden vanwege de online reputatie
  • Wordt gekoppeld aan een website voor phishing doeleinden
  • Wordt gekoppeld aan een webshop waar producten verkocht en betaald worden, maar nooit worden verzonden

Een bezoeker verwacht op dat moment zaken met jouw bedrijf te doen, maar in werkelijkheid is dit iemand anders. Het meest vervelende hieraan is dat je het niet meer ongedaan kunt maken.

E-mailadressen

De meest gevaarlijke zijn volgens ons e-mailadressen die hebben bestaan achter een opgezegde domeinnaam. Wanneer je jarenlang e-mailadressen hebt gehad en hiermee gebruikersaccounts hebt aangemaakt bij webwinkels en voor administratieve doeleinden, dan moet je van alle accounts òf het e-mailadres wijzigen òf ze permanent laten sluiten.

Doe je dit niet dan kan de nieuwe eigenaar van de domeinnaam een zogenoemd ‘catch-all’ e-mailadres aanmaken. Op deze manier ontvangt hij alle e-mail die naar de door jou opgezegde domeinnaam wordt verstuurd. Hierdoor is het kinderlijk eenvoudig om een wachtwoord van een account te herstellen, waarna ze toegang hebben tot je account.

Wil jij je domeinnaam opzeggen?

Twijfel je of jij je domeinnaam veilig kunt opzeggen? We kijken graag met je mee en helpen je aan een passende oplossing.

Corné Flikweert
Technologie