Wat is -het belang van- een nulmeting?

Zou je een huis bouwen zonder plan? Waarschijnlijk niet. Het is wel handig dat een architect je wensen kent om de aannemer te laten weten hoe het resultaat moet worden. Zo weet de aannemer welke fundering nodig is en welke materialen ingekocht moet worden om uiteindelijk tot een prijs te komen. Jij kunt vervolgens bepalen of dit haalbaar is en of dit het je waard is. Daarna komt de vraag hoelang het gaat duren voordat de werkzaamheden uitgevoerd zijn en jij in je huis kunt gaan wonen.

Bij marketing is het net zo. Voordat je gaat bouwen aan je online vindbaarheid is het belangrijk om een nulmeting te doen. Waar het begrip ‘nulmeting’ voor marketingmensen de normaalste zaak van de wereld is, kreeg ik van mijn developer-collega Silvan laatst de vraag wat een nulmeting nou eigenlijk inhoudt. Goed dat hij het vraagt, want dat geeft aan dat het begrip niet zo vanzelfsprekend is.

Wanneer je bij ons komt voor een online marketing vraagstuk of van plan bent om je website of webshop te laten vernieuwen, dan starten we altijd met een nulmeting. Met een nulmeting weet je waar je staat op dat moment en zo ontdekken we waar je kansen liggen, kunnen wij je een advies geven en weet je waar je aan moet werken om tot het resultaat te komen wat jij voor ogen hebt.

Bouwen met marketing

Bij een nulmeting kijken we hoe jouw onderneming er online voor staat. Daar hebben we een checklist voor, maar die geldt vooral als leidraad. Iedere branche en elk vraagstuk is namelijk anders, net als de doelgroep en het doel waar jij als ondernemer naartoe werkt. Dat maakt de nulmeting ook iedere keer maatwerk. We kijken niet alleen naar de feitelijke kant van je product of dienst, maar ook naar je verhaal en de technische werking van je website of webshop.

We duiken in de websitestatistieken om te zien wat voor interactie de bezoeker met je website heeft, of er conversies behaald worden of dat er juist veel bezoekers je website verlaten op belangrijke punten. De kansen en concurrentie in de markt worden ook onderzocht. Het zoekgedrag van je doelgroep bepaalt namelijk in grote mate je kansen en wat de concurrentie allemaal doet is waardevolle informatie voor je eigen marketingstrategie. Je wil toch weten hoe het kan dat de concurrentie het (nog) van jou wint in de zoekmachine, of waarom je advertenties op het ene onderwerp perfect presteren en op het andere onderwerp veel minder opleveren dan gedacht.

Goed om zulke zaken te weten te komen over je website of webshop. Maar een nulmeting voegt pas echt waarde toe als je er ook wat mee kunt doen.

Concrete kansen voor je business

Zo moet je basis, oftewel fundering, in orde zijn. Als je website bij het openen bijvoorbeeld ontzettend traag is, dan is dat zeker een aandachtspunt in ons advies. Het klinkt als een inkoppertje, maar we komen dit regelmatig tegen. Zo loop je het risico dat mensen al afhaken voordat ze iets van je gezien hebben en vertekent het resultaat en gedrag van je bezoeker enorm!

Met al deze informatie leren we waar het beter kan en maken we een plan om hoger in de zoekresultaten terecht te komen en dus beter vindbaar te worden. We ontdekken de concrete kansen voor jouw business. Samen bouwen aan je online autoriteit door kennis en actualiteiten te delen en landingspagina’s te schrijven voor belangrijke zoektermen.

Blijkt uit de nulmeting dat er zoekvolume is op termen waarop je organisch nog niet goed genoeg gevonden wordt? Dan kunnen we hierop inspelen met zoekmachine- en social advertenties om de gewenste bezoekers op je website of webshop te krijgen, totdat je organisch wel de score hebt die je graag ziet.

Ben jij volledig op de hoogte van jouw kansen en resultaten? Of maak je gebruik van onze service om een nulmeting uit te laten voeren? Als dit laatste het geval is, stuur me dan gerust een bericht!

Cathalijne Witte
Marketing