Wat ben je nu voor doms aan het doen?

Iedereen heeft wel eens een vlieg tegen een ruit zien vliegen terwijl de deur of het raam ernaast wagenwijd open staat. Die vlieg ziet de ruit niet en snapt natuurlijk niet dat hij er niet doorheen kan vliegen, maar toch kan je je er makkelijk aan irriteren.

In het dagelijks leven gaat die analogie ook op, want soms zie je iemand iets doen waarvan jij denkt “Wat ben je nu voor doms aan het doen?” Je kán je dan irriteren aan hoe dom die persoon doet. Maar wat ik liever doe is begrijpen waarom hij doet wat hij doet.

Betere oplossing

Vorige week was alweer de laatste week van de stage van Luc en dit scenario is bijna dagelijkse kost met hem. Ook al ben ik zelf niet heel betrokken geweest bij zijn opdracht, heb ik hem toch regelmatig geholpen. Je ziet dan oplossingen waarvan je weet dat het geen optimale oplossing is en dat je het zelf veel beter zou doen.

Natuurlijk is dat zo. Hij begint net en jij hebt al wat jaartjes ervaring. Het is dan ook logisch dat hij in jouw ogen domme dingen doet. Maar dat is niet erg, want hij moet er nog van leren. Help je hem dan leren? Of laat je hem keer op keer tegen het raam aan vliegen?

Bijsturen

Ik vind het erg leuk om mijzelf dan in zijn schoenen te verplaatsen en te bedenken hoe hij tot een bepaalde conclusie is gekomen. En om hem dan vanuit daar te sturen om tot een betere oplossing te komen.

Dat is best uitdagend, ben ik achter gekomen, want bij de vragen die Luc had hoefde ik niet na te denken over het antwoord, maar moest ik wel flink nadenken over hoe ik hem tot dat antwoord kon begeleiden. Zonder dat direct te verklappen. Want ik ben ervan overtuigd dat je daar niet van leert.

Leren van Luc

Om daarna het resultaat te krijgen en te zien dat hij exact is uitgekomen op dat wat ik bedoelde, geeft mij enorme voldoening. Een stageplek biedt niet alleen een mogelijkheid voor een stagiair om te leren, maar ook de mogelijkheid voor werknemers om te leren.

Silvan Wakker
Technologie