Meteen perfect, of iedere dag beter?!

Regelmatig sturen mijn collega Kees en ik elkaar via Instagram quotes of infographics door. Altijd werk gerelateerd natuurlijk! 😉 De laatste die hij me stuurde zette me aan het denken:

Streven naar perfectie

Het gebeurt me namelijk telkens weer. Vol enthousiasme stort ik me op het design van een website, logo of bijvoorbeeld een animatie. Al redelijk snel heb ik de grote lijnen staan. Mooi! Nog even finetunen en dan presenteren denk ik nog… De volgende dag krijg ik de vraag hoe het ervoor staat met de betreffende opdracht. “Staat een heel eind, nog even wat dingen finetunen”, mompel ik dan terwijl ik mijn laptop openklap, met mijn gedachten al bij de punten die ik de vorige avond/nacht bedacht heb die nóg beter kunnen. Zo kan ik mezelf compleet verliezen in het streven naar een 100% perfect resultaat.

Is perfectie haalbaar?

Maar bestaat een perfect resultaat eigenlijk wel? Want dat zou betekenen dat er geen enkele ruimte voor verbetering is. En hoe vaak gebeurt het niet dat iets wat bij oplevering ‘perfect’ is na verloop van tijd toch een update nodig heeft? Finetunen is leuk, maar jezelf blindstaren op details kan er ook voor zorgen dat je onnodig veel tijd steekt in iets wat eigenlijk al meer dan voldoet aan de gestelde eisen, met als resultaat een niet gehaalde deadline.

Teamwork

Daarom probeer ik tegenwoordig nog steeds te gaan voor het beste resultaat, maar mijn perfectionisme zo veel mogelijk los te laten. Hoe ik dat doe? Bijvoorbeeld door voor mezelf korte deadlines te stellen. Zo hak ik bij wijze van spreken een project in stukjes en spreek ik met ik mezelf af daar maximaal een bepaalde tijd aan te besteden. Ook helpt het om, voordat ik eindeloos ga pielen, mijn ego opzij te zetten en Kees of een andere collega te vragen er eens met een frisse blik naar te kijken. Vaak blijkt dat de details waar ik me blind op staar hen niet opvallen of zien ze verbeteringen waar ik zelf niet over na heb gedacht. Na zo’n kort ‘spiegelmomentje’ heb ik voor mezelf concrete punten om zo naar het eindresultaat toe te werken, wat een hoop tijdswinst oplevert.

Iedere dag beter

Betekent deze werkwijze dat ik nu van mijn perfectionisme af ben? Zeker niet! Maar het zorgt er wel voor dat ik efficiënter werk én sneller tot een resultaat kom. En waarom blijven streven naar perfectie als het ook iedere dag beter kan?

Jozias Boone
Design & marketing