Je kan het gewoon niet

Dat is wat ik vaak tegen mijzelf heb gezegd het afgelopen jaar. Waarom? Omdat ik het, op dat moment, echt geloofde. En wat blijkt? Ik had gelijk. Voor een deel dan. Ik kan het soms gewoon niet, niet alleen.

Worstelen met React

Gedreven door de hype heb ik een aantal jaren geleden een cursus React gevolgd. Ik leerde iedere week nieuwe dingen, maar omdat we er toen nog niet mee werkten kon ik mijn kennis niet direct in de praktijk brengen. Ondanks dat heb ik vanuit nieuwsgierigheid de cursus afgerond en dacht ik: “Nu weet ik alles van React.”

Een paar jaar later kwam de vraag hoe we de nieuwe frontend van Clientbox gingen maken. Omdat er inmiddels een nieuwe collega bij was gekomen met veel React ervaring, hebben we voor dit framework gekozen. En toen gebeurde het: ik kreeg de eerste code van mijn collega onder ogen, maar herkende weinig van wat ik had geleerd tijdens de cursus. Nieuwe talen, nieuwe manieren en een niveau van abstractie dat ik naar mijn mening nooit onder de knie zou krijgen. “Dit kan ik gewoon echt niet.”

Pair programming

Wat heb ik geworsteld met React en alles wat daarbij kwam kijken. Vaak zag ik door de bomen het bos niet meer en zat ik letterlijk en figuurlijk met mijn handen in het haar. Zo hoorde ik regelmatig: “Zo, jij hebt vandaag iets ingewikkelds moeten doen”, als ik weer met verward haar thuis kwam. Hoe heb ik dan toch deze nieuwe kennis onder de knie gekregen?

Pair programming! Dat is waar ik echt het meeste van geleerd heb. Samen met een collega naar een probleem kijken en het ook samen oplossen. In plaats van een taak over te dragen aan een ervaren collega,  is het beter om er samen doorheen te lopen. Hierdoor maakte ik gebruik van de kennis die al in het bedrijf aanwezig was, en kon ik deze kennis de volgende keer zelf toepassen.

Schroom niet om hulp te vragen

Daarnaast heb ik tijdens pair programming gemerkt dat mijn collega’s ook gewoon tegen problemen aanlopen. Niemand is perfect, dat weten we allemaal. Toch kan het soms zo voelen als je zelf continu tegen problemen aanloopt, en je collega’s het wél weten op te lossen. Door samen naar problemen te kijken kom je erachter dat je niet zo dom bent als je je soms voelt, en je collega’s ook niet alles weten.

Schroom niet om hulp te vragen als je ergens niet uit komt. Het is zeker niet verkeerd om eerst zelf te stoeien met de code, maar doe dit niet te lang! In plaats van uren te verbranden met je eigen strijd, kun je beter samen je probleem het hoofd bieden. Op de lange termijn zijn deze uren beter besteed.

Bas Everaarts
Technologie