Jammer dat ons werk onzichtbaar is

Nu hoor ik je denken, dat is toch een slogan van een bekend autoschade herstelbedrijf? Klopt! Maar het is ook op óns werk van toepassing. Naast het zichtbare werk wat we bij Vollan doen in de vorm van een logo, huisstijl, signing of website-ontwerp zijn er ook werkzaamheden die niet zichtbaar, maar wel noodzakelijk zijn.

Heb je een bedrijf, dan ben je per e-mail bereikbaar en heb je een website. Het is bijna een vanzelfsprekendheid. Achter deze vanzelfsprekendheid schuilt werk dat nodig is om een e-mail te kunnen ontvangen en je website bereikbaar en veilig te houden. Ik geef je een kijkje in de spreekwoordelijke keuken.

Domeinnaam

Het begint met één of meerdere domeinnamen die wij voor je registreren, bijvoorbeeld vollan.nl. Een domeinnaam verwijst naar een DNS-server (een soort telefoonboek) waarin is vastgelegd op welke van onze servers jouw website staat. Wij zorgen er altijd voor dat je domeinnaam is voorzien van DNSSEC. In het kort zorgt DNSSEC ervoor dat wanneer je vollan.nl intypt er op de achtergrond wordt gevalideerd dat je altijd naar de door ons ingestelde server gaat. Hiermee wordt voorkomen dat hackers jou als bezoeker kunnen omleiden naar een nepwebsite of verkeer kunnen onderscheppen.

Beveiligde verbinding

Je ziet het niet vaak meer als je een website bezoekt. De melding: ‘Niet beveiligd’. Krijg je deze melding en je zou gegevens invoeren op die website dan worden deze niet versleuteld verstuurd en kunnen ze in theorie worden onderschept. Om dit te voorkomen worden alle websites die wij bouwen beveiligd met een SSL-certificaat. Met behulp van dit certificaat wordt er een versleutelde verbinding opgezet tussen jouw webbrowser en de website. Hierdoor zijn alle gegevens die je verstuurt niet leesbaar tot ze worden verwerkt door de website.

WordPress onderhoud

Bij een auto moet je niet bezuinigen op onderhoud, dat kan zorgen voor hoge kosten. Voor een website is het niet anders. Bij alle websites die we nieuw opleveren verplichten we je daarom om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Wij zorgen er dan wekelijks voor dat de core en plugins van WordPress up-to-date worden gehouden. De belangrijkste reden hiervoor is het voorkomen en oplossen van beveiligingslekken. Eigenlijk een soort verzekering, we kunnen namelijk niet inschatten wat de schade zal zijn als je website wordt gehackt. Je website is tijdelijk onbereikbaar, gegevens van klanten kunnen gelekt zijn en wij moeten aan de slag om je website weer in de ‘oude’ staat te herstellen.

PHP-updates

PHP is één van de programmeertalen die wij gebruiken voor het ontwikkelen van onze websites en de belangrijkste als het gaat om het ontwikkelen van WordPress websites. Als wij een website in 2020 hebben opgeleverd draaide deze op PHP-versie 7.4. Voor PHP worden regelmatig updates uitgebracht om de veiligheid te waarborgen en snelheid te verbeteren. Wederom niet zichtbaar, wel noodzakelijk!

Serveronderhoud

Voor de hosting van onze websites en applicaties nemen we diensten af bij Exonet. We zijn hierin transparant omdat zij platgezegd ‘de zaakjes wel voor elkaar hebben’. Onze servers worden 24/7 voor ons in de gaten gehouden en up-to-date gehouden, zodat alles veilig is en blijft.

Onzichtbaar

Als je door ons een website laat bouwen wil je niet over al deze dingen hoeven nadenken. Je mag er daarom op vertrouwen dat we goed voor je website zorgen als wij deze in beheer hebben. Het werk is onzichtbaar, maar het eindresultaat is zeker zichtbaar!

Corné Flikweert
Technologie