Groei vindt plaats buiten je comfortzone

Op onze social media zie je regelmatig quotes voorbijkomen. Dat deze niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn, maar echt betrekking hebben op wie we zijn en hoe we dingen aanpakken, zal je vast niet verbazen. Tijdens mijn vakantie twee weken geleden bleef er eentje telkens door mijn hoofd spelen: ‘Groei vindt plaats buiten je comfortzone’.

Bergop

Mijn vakantie had ik ingepland een maand voordat de Kustmarathon plaatsvindt. Dat hield dus in dat er, naast zandkastelen bouwen met mijn zoontje en souvlaki’s eten, getraind moest worden. En hard! Gelukkig lag het dorpje waar ons hotel zich bevond aan de voet van een berg. Een goede training dus voor het uitdagende parcours van de Kustmarathon. Regelmatig was het flink afzien omdat er wat nogal steile stukken in deze beklimming zaten, waar soms geen eind aan leek te komen.

Bergaf

Wat ik me vervolgens tijdens het afdalen realiseerde, is dat het lopen weliswaar veel makkelijker ging dan bergop, maar ik niet het gevoel had dat het bijdroeg aan een beter resultaat op de marathon. Omdat het dalen me zo makkelijk afging waren mijn spieren minder aan het werk en was ik minder gefocust op het lopen. Kortom, bergafwaarts is gemakkelijk, maar het brengt je niet naar grote hoogtes 😉

Scherp blijven

Een mooie metafoor voor mijn job als designer. Want hoe makkelijk is het om de weg van de minste weerstand te kiezen. Gewoon doen wat de klant vraagt, een mooi grafisch sausje erover en klaar! Maar is deze hier ook écht mee geholpen en worden de gestelde doelen gehaald? Mijn ervaring: vrijwel nooit! Gelukkig zou ik daar ook niet mee wegkomen. Als team houden we elkaar scherp. Dus mocht ik voor gemak gaan dan kan ik direct terug naar de tekentafel. Dit betekent uiteraard wel dat we jou als klant soms eerlijk moeten vertellen dat wat je dénkt dat je nodig hebt, niet is wat je écht nodig hebt.

Blijven uitdagen en ontwikkelen

We hebben in de loop der jaren een klantenkring opgebouwd die vertrouwt op onze kwaliteit en weet dat wij altijd een eerlijk advies geven. Deze vertrouwensband zorgt ervoor dat we kunnen meegroeien met onze klanten en dat deze ons regelmatig aanbevelen aan hun relaties. Wat weer resulteert in nieuwe uitdagingen. Gelukkig maar! Want als er één ding is dat ons als collega’s verbindt is het wel dat we onszelf voortdurend willen blijven uitdagen. Alleen zo zorgen we ervoor dat we blijven ontwikkelen en groeien in plaats van hetzelfde trucje te herhalen.

Samen groeien

Dus of het nu gaat om trainen voor een marathon of bijvoorbeeld het ontwerpen van een website. Je kunt altijd kiezen om binnen je comfortzone te blijven en te gaan voor de makkelijke weg, maar als je écht resultaat wil zien zul je regelmatig daarbuiten moeten stappen. Dat blijft spannend en soms ook (letterlijk en figuurlijk) pijnlijk, maar je krijgt er wel het meeste voor terug. Een resultaat waar de klant wat aan heeft en je bent er zelf ook beter van geworden. Zo blijven we samen groeien.

Win win dus!

P.s. Op 7 oktober kun je zien of al die bergtraining heeft geresulteerd in een mooie tijd op de marathon.

Jozias Boone
Design & marketing