Gewoontes

In maart is mijn leven behoorlijk veranderd. Mijn vrouw Esther en ik zijn samen de trotse ouders geworden van onze dochter Lotte en binnen ons team mochten we collega Eugène verwelkomen.

Als je zelf kinderen hebt kun je vast beamen dat je leven verandert. Maar ik hoor je ook denken: “Is elke nieuwe collega dan ook zo’n verandering in je leven?” Gelukkig niet, maar ik zal toelichten waarom dat in dit geval wel zo is.

‘De kleine’

De grootste verandering is wel ‘de kleine’ en dat begon al voordat ze geboren werd. Als alles normaal verloopt weet je bij een geboorte niet precies wanneer het gaat gebeuren. Het sleutelwoord is dan geduld. Iedere dag na de uitgerekende datum voelt als een eeuwigheid, want je moet wachten en dat is niet mijn grootste kwaliteit. Mijn geduld werd uiteindelijk zeven dagen lang op de proef gesteld!

Nu ze er is kun je iets van structuur wel vergeten. Voorheen kwam ik thuis, aten we op een vast tijdstip en kon ik ’s avonds nog verder werken en dan op tijd naar bed. Dat is klaar! Aandacht, dorst, huilen, luiers en rondjes door de woonkamer lopen. Er valt weinig aan te sturen, het enige wat je kunt doen is je eraan overgeven.

Het klinkt negatief, maar zo is het zeker niet bedoeld. Je doet alles voor dat kleintje, maar het is wel wennen.

Een nieuwe collega

Naast wennen aan Lotte moest ik ook wennen aan onze nieuwe collega Eugène. In de afgelopen jaren hebben we voor onze websiteontwikkeling namelijk een bepaalde standaard neergezet en eigen manieren om de front- en backend van onze WordPress projecten op te zetten. Hier zijn we niet alleen zelf als ontwikkelaars aan gewend, maar ook onze collega’s die verantwoordelijk zijn voor de content en internet marketing zijn gewend aan deze standaarden.

De websites werden qua front-end door Bas ontwikkeld en de backend deed ik voornamelijk zelf. Een duidelijke scheiding in de werkzaamheden en één verantwoordelijke. Omdat Eugène werkt aan beide, betekent het dat iemand anders zich gaat ‘bemoeien’ met het werk wat ik voorheen alleen deed.

Ik vergelijk het maar even met het bouwen van een huis. Vraag drie mensen om een huis te bouwen en de kans is groot dat je drie totaal verschillende huizen krijgt. Eugène doet dingen op zijn manier en ik op mijn manier. Leg dat maar eens aan elkaar uit.

Met een tikje perfectionisme probeer ik nu al mijn kennis en gewoontes aan Eugène over te dragen. Ik kan (gelukkig) niet in zijn hoofd kijken en hij niet in die van mij, maar ik kan me voorstellen dat hij af en toe denkt dat ik overal iets van moet vinden. Misschien is dat ook wel zo…

Laatst hoorde ik in een podcast iets wat me is bijgebleven. Hierin werd gezegd: “jouw 100% is niet de 100% van een ander”. Het zijn mijn eigen gewoontes die ik nu een soort van één op één verwacht van iemand anders. Dat is natuurlijk niet reëel, maar dat maakt het wel behoorlijk wennen.

Corné Flikweert
Technologie