Een bestaande website overnemen

Hoewel wij een website natuurlijk het liefst volledig nieuw bouwen krijgen we ook regelmatig de vraag of een bestaande website kan worden overgenomen. Deze situatie kan voorkomen op het moment dat je een website hebt waar je tevreden mee bent en die nog prima functioneert, maar je bijvoorbeeld ontevreden bent over de huidige aanbieder.

Inventariseren

Een website overnemen is niet heel ingewikkeld. Maar als je deze vervolgens wilt laten onderhouden of uitbreiden moet je kennis hebben van de over te nemen website. We willen daarom precies weten hoe de techniek achter de website in elkaar steekt en stellen een aantal vragen, bijvoorbeeld:

  • Wat is de reden om de website te verhuizen? Ontevreden over de dienstverlening van de huidige aanbieder, snelheid van de website of iets anders?
  • Wil je uitbreidingen laten doen aan je website en zo ja, welke?
  • Kunnen we toegang krijgen tot de bestanden of een back-up ontvangen?
  • Is er informatie beschikbaar over bezoekersaantallen?
  • Beschikt je huidige hostingpakket over hosting voor e-mail?

Op basis van bovenstaande informatie doen we een vrijblijvend voorstel voor de maandelijkse kosten van hosting en onderhoud en kijken we samen of wij de gewenste dienstverlening, snelheidswinst of uitbreidingen voor je kunnen realiseren. Gaat het niet of staan we er niet 100% achter, dan zijn we daar ook eerlijk over. We onderbouwen dan ook waarom we iets wel of niet doen. We hebben er beiden baat bij als je tevreden bent én blijft!

Migreren

In overleg spreken we een moment af waarop we de website gaan migreren naar onze server. Hiervoor hebben we gegevens nodig van je huidige aanbieder, wij vragen daar een back-up van de bestanden, database, etc. en de verhuiscode van je domeinnaam.

Heb je bij je huidige aanbieder ook e-mail in het hostingpakket? Dan adviseren we je om deze te migreren naar Microsoft 365. Hiervoor hoef je niet op zoek naar een andere partij, dit nemen wij volledig voor je uit handen.

Na de migratie testen we de belangrijkste onderdelen van je website volledig door. Zo controleren we of formulieren werken, periodieke acties zijn ingesteld en worden uitgevoerd en de website snel kan worden ingeladen.

Soms komen er tijdens de migratie nog dingen boven water die we liever direct oplossen. Hiervoor overleggen we samen wat er nodig is en vervolgens voeren we dit waar mogelijk direct door.

Kan niet bestaat niet

Onze bestaande relaties zouden ons kunnen herinneren aan de woorden: “Kan niet bestaat niet”. Maar er zijn helaas ook situaties waarin we een website niet over kunnen nemen. Bijvoorbeeld als je website gebruik maakt van een centraal (zelfbouw) CMS. Je spreekt dan van een vendor lock-in omdat je website niet kan functioneren zonder dit centrale CMS. Als je echt weg wilt bij de huidige aanbieder is de enige optie om de website opnieuw te laten bouwen.

Je website verhuizen?

Overweeg je om je website te verhuizen, maar zie je op tegen alles wat erbij komt kijken? Wij adviseren je graag over een passende oplossing.

Corné Flikweert
Technologie