Anders hulp vragen

Tijdens de vakantieperiode van mijn opleiding HBO-ICT ben ik deze zomer fulltime voor Vollan aan de slag gegaan. Hierbij werk ik aan verschillende taken. Soms zijn dat kleine taken als bugfixes, maar vaak zijn het compleet nieuwe features of grote wijzingen op bestaande functionaliteiten.

Op het moment dat ik aan een taak begin wordt er van mij verwacht dat ik een inschatting kan geven van de tijd die ik eraan kwijt denk te zijn. Voor kleine taken lukte dit eigenlijk altijd wel, maar voor de wat grotere taken zat ik er vaak flink naast. En alsof dat nog niet genoeg was, kwam tijdens de codereview vaak naar voren dat er een hoop dingen niet goed waren. Dat zorgde ervoor dat het nog langer duurde voordat we de taak konden releasen. Dit had uiteraard negatieve gevolgen voor de planning en het beschikbare budget voor de betreffende taak.

Hulp kwam te laat

De werkwijze die we hanteerden bleek dus niet te werken.  Ik vroeg alleen om hulp als ik, na een tijdje het eerst zelf te proberen, echt helemaal vastliep. Telkens wanneer ik aan een taak begon, volgde ik mijn zelfbedachte plan. Zonder dat plan eerst te bespreken met een van mijn collega’s. Natuurlijk kreeg ik af en toe wel hulp tussendoor, maar aangezien mijn collega’s meestal niet betrokken waren bij mijn taak, was hun hulp beperkt. Het probleem lag vaak bij mijn zelfbedachte plan, wat soms leidde tot nogal vreemde oplossingen die geïmplementeerd moesten worden. Achteraf bleek dan vaak dat er eigenlijk een veel eenvoudigere oplossing mogelijk was.

De oplossing

Tegenwoordig hanteren we een nieuwe werkwijze. Bij het toewijzen van een nieuwe taak krijg ik nu standaard een vaste collega toegewezen als hulp. Wie dit is hangt af van de planning en de aard van de taak.

Voordat ik een tijdsinschatting geef voor een nieuwe taak, stel ik eerst zelfstandig een plan op. Dit plan bespreek ik vervolgens met mijn collega en pas het aan indien nodig. Zodra het plan concreet genoeg is maak ik samen met mijn collega een tijdsinschatting. Voordat ik daadwerkelijk begin met het uitwerken van het plan wordt het opgedeeld in stukken. Ik bespreek dan elk onderdeel van het plan meer in detail met mijn collega en maak alleen het deel dat is afgesproken voordat ik verder ga. Zodra dit deel af is loop ik er doorheen met mijn collega, en pas als hij akkoord is ga ik verder.

De voordelen van deze aanpak zijn:

  • De collega die me helpt is altijd op de hoogte van de context en de scope van de taak. Dit bespaart tijd, omdat ik niet elke keer hoeft uit te leggen waar ik mee bezig ben.
  • Doordat ik nu altijd met iemand anders mijn plan bespreek worden er veel potentiële problemen voorkomen en betere oplossingen bedacht. Dit bespaart uiteindelijk veel tijd in de code review, omdat veel fouten in mijn code tussentijds al zijn opgelost.
  • Ik heb veel meer vertrouwen in mijn werk en de tijdsinschattingen die ik geef, dankzij de grotere betrokkenheid van een collega bij mijn taken.
  • Aangezien er aanzienlijk meer tijd wordt besteed aan het bespreken van mijn aanpak en het controleren van mijn uitwerking, leer ik van mijn collega’s voortdurend nieuwe en verbeterde manieren om problemen op te lossen. En omdat de toegewezen collega bij elke taak varieert, leer ik telkens nieuwe dingen van verschillende mensen.

Beter

Het implementeren van deze nieuwe werkwijze heeft veel van de vroegere problemen en irritaties opgelost. Mijn tijdsinschattingen zijn steeds realistischer en nauwkeuriger, de oplossingen en uitvoering verlopen beter en het werk gaat sneller. Zo profiteer ik op verschillende vlakken van het feit dat ik veel meer leer van al mijn collega’s.

Luc van Westen
Technologie