Gebruik je Google Analytics om de prestaties van je pagina’s te analyseren? Dan heb je het bouncepercentage vast en zeker voorbij zien komen. Weet je niet helemaal wat dit betekent? We leggen uit wat het is, waar je het vindt en hoe je ermee aan de slag kan.
Wat is het bouncepercentage?
Een bounce vindt plaats wanneer de websitebezoeker geen interactie heeft met je website. Er wordt gezegd dat de sessieduur is 0 seconden is. Er vindt geen klik naar een andere pagina plaats, dus Google kan de sessieduur eigenlijk niet berekenen. Het aantal bounces wordt uitgedrukt in het bouncepercentage: de verhouding tussen het totale aantal sessies en het aantal sessies met een bounce.
Een bouncepercentage is niet goed of fout (verderop meer hier info hierover!), maar kan wel gebruikt worden als uitgangspunt om je content te optimaliseren. Een “hoog bouncepercentage” is vaak niet gewenst. De oorzaak voor een “hoog bouncepercentage” ligt vaak bij de ervaring op de bestemmingspagina. Enkele factoren die bounces kunnen veroorzaken:
- Een lange laadtijd;
- Een website die niet goed responsive is;
- Slechte uitlijning van de content;
- Een storende pop-up of advertenties in beeld;
- Een 404-pagina.
Het bouncepercentage in Google Analytics
Google Analytics biedt veel rapporten voor je website prestaties. Om te beginnen kun je eens kijken bij het doelgroepoverzicht. Als je het Google Analytics account opent zie je een overzicht van onder andere het aantal gebruikers en sessies met een trendlijn van de afgelopen dagen. Klik door naar doelgroepoverzicht. In dit scherm vind je het bouncepercentage. Dit is het gemiddelde bouncepercentage voor je gehele website.
Bestemmingspagina’s
Wil je meer details over het gedrag van je websitebezoeker? Een bounce is een vorm van gedrag, en maakt dus deel uit van elk gedragsrapport. Bekijk bijvoorbeeld eens het bouncepercentage van je op 10 bestemmingspagina’s. Ga naar gedrag, site-content en bestemmingspagina’s. Hier zie je naast het gemiddelde ook de bouncepercentages van je bestemmingspagina’s.
Wat is een goed bouncepercentage?
In de ideale situatie zou het bouncepercentage natuurlijk 0% zijn. Dat gebeurt nooit. Mensen verlaten de website als zij per ongeluk op de link hebben geklikt, een verkeerde URL hebben ingevoerd of direct al denken dat je website niet de content biedt die ze zochten. En wat dacht je van mensen die juist wél direct de info vinden die ze zochten? Ook deze mensen verlaten de website zonder verdere interactie.
Een hoog bouncepercentage is niet per se slecht
Er is geen “goed” of “fout” als het om het bouncepercentage gaat. Bekijk de statistieken van een grotere periode om een betrouwbaarder beeld te hebben van de bouncepercentages. Daarnaast is het bouncepercentage afhankelijk van je branche en het type content. Blogs en nieuwssites hebben over het algemeen een hoger bouncepercentage dan bijvoorbeeld webshops. Blogs bestaan vaak uit één pagina en je verwacht ook niet dat de lezer ver doorklikt. In dit geval is een hoog bouncepercentage niet direct slecht. Is het echter de bedoeling dat de bezoeker doorklikt naar dieper liggende pagina’s? Dan is een hoog bouncepercentage inderdaad niet wat je wilt.
Waar liggen de verbeterpunten?
Om te beginnen kun je eens kijken naar het bouncepercentage van je bestemmingspagina’s in vergelijk met het site-gemiddelde. Ligt het bouncepercentage van een specifieke pagina veel hoger? En is dat geen nieuwsbericht of contactpagina? Dan is het mogelijk dat de bezoeker niet vond wat hij zocht of dat de website niet goed functioneert: aan de slag met optimalisatie!
Met Google Analytics kun je diep graven in je resultaten. Zo kun je een secundaire dimensie gebruiken om het bouncepercentage uit te splitsen naar bron/medium om inzicht te krijgen in de mate van interactie van bezoekers uit verschillende acquisitiekanalen. Denk ook eens aan apparaatcategorie: blijkt het bouncepercentage op mobiele apparaten veel hoger dan op desktops? Daarnaast kun je in het acquisitie-rapport bijvoorbeeld de bouncepercentages van je advertenties bekijken. Zorg er zo veel mogelijk voor dat de content aansluit bij de zoekvraag en dat de technische werking van je website in orde is.
Onderdeel van algehele websiteprestaties
Zoals Frankwatching benadrukt in een artikel over het bouncepercentage is het verlagen ervan geen doel an sich. Het is wel onderdeel van de algehele websiteprestaties. Als bezoekers langer op je website blijven betekent dat niet direct dat de kwaliteit van het bezoek beter is. Gevoelsmatig is er natuurlijk wel een positief effect op de naamsbekendheid, de kans op terugkeren en het aantal conversies. Of dat echt zo is? Probeer je website te optimaliseren en zie of er veranderingen plaatsvinden.
Actie!
Nu je weet wat een bounce is en waar je het kunt vinden, is het tijd voor actie. Heb je hoge bouncepercentages gespot? Afhankelijk van jouw content wil je wellicht je bouncepercentages verlagen.
Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Of ben je benieuwd hoe jouw website presteert? Stuur je vraag of laat je contactgegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!