Visual Search is steeds populairder. Gebruik jij Google Lens wel eens? Met deze relatief nieuwe feature kun je niet alleen een geprinte tekst vertalen of menukaarten lezen, maar ook producten, recensies, openingstijden of contactinformatie zoeken. En dat vinden we natuurlijk erg interessant voor internet marketing!
Visual search
Bij Google Lens gaat het om kunstmatige intelligentie in de vorm van visual search. Het algoritme zoekt tussen alles wat het kent (wat het algoritme eerder al heeft geleerd) naar de informatie die het beste bij jouw visual search opdracht past. Het voordeel van visual search is dat je de zoekopdracht niet meer hoeft in te typen of hardop hoeft uit te spreken (voice search). Richt je Google Lens op een product, uithangbord of gebouw en je zult meteen de zoekresultaten zien!
Google Lens en internet marketing
We moeten wel vermelden dat het algoritme het lang niet altijd bij het juiste eind heeft. Alphametic deed diverse tests met onder andere planten, thee en kussens. Wat blijkt… Google Lens kan heel handig zijn, maar is (nog) niet perfect. Er is bijvoorbeeld een test gedaan met het herkennen vele soorten Corgi honden, waarbij Google erg vaak met andere rassen op de proppen kwam. Je hoeft dus niet al je geld in te zetten op visual search, maar je kunt er wel rekening mee houden. Als onderneming wil je zo zichtbaar mogelijk zijn! Hoe je dat doet? Vooral SEO voor afbeeldingen. Hieronder volgen enkele tips:
- Zorg voor afbeeldingen op je website, zeker als je fysieke producten verkoopt
- Gebruik zoveel mogelijk de gangbare beeldformaten en geef alle afbeeldingen relevante titels, alt-teksten en captions
- Zorg voor een goed ingestelde en up to date Google Mijn Bedrijf-pagina met Google Maps vermelding (als je een fysiek bezoekadres hebt)
- Voeg altijd productinformatie toe aan je producten
- Zorg ervoor dat drukwerk en buitenreclame altijd in jouw huisstijl is, en dat de teksten zoals bedrijfsnaam en telefoonnummer goed leesbaar zijn
Zelf uitproberen
In principe maakt Google Lens het dus mogelijk om de leuke schoenen van een kennis op een feestje te scannen, en te weten te komen waar jij ze kunt kopen (en hoe duur ze zijn). Of om een product in de supermarkt te scannen om de prijs te vergelijken met dat van een andere supermarkt. Of om een restaurant te scannen en meteen de openingstijden zien. Handig!
Probeer Google Lens gewoon eens uit. Kom je productsuggesties tegen die echt niet kloppen? Door je feedback door te geven aan Google kunnen zij het algoritme weer verbeteren.