Marketing voor Houtenmandjes.nl

Eind 2022 kwam Van Es Verpakking met de vraag om hun nieuwe webshop Houtenmandjes.nl beter vindbaar te maken in de zoekmachine. Houtenmandjes.nl is een nieuwe webshop voor bedrukte mandjes, kistjes, papieren tasjes en meer. Je kunt de producten direct online bestellen en voor maatwerk producten kun je een offerte aanvragen. Met de webshop richten ze zich voornamelijk op zakelijke klanten.

Samenwerking

Na de nulmeting, het plan van aanpak en het instellen van de benodigde tracking in Google Analytics, zijn we begin 2023 gestart met SEO en SEA. Een combinatie van zoekmachine optimalisatie en adverteren dus. Hiermee doelen we op online verkoop en offerte aanvragen als ondersteunende conversie voor de verkoop van bedrukte producten op maat. Je mag spreken van een echte samenwerking, want we ondersteunen Van Es in hun marketingactiviteiten. In eigen beheer zorgen ze voor social media posts ter inspiratie en nieuwsbrieven naar bestaande klanten.

Starten met zoekmachine optimalisatie vanaf 0

Op het moment van de aanvraag was Houtenmandjes.nl een nieuwe webshop met een minimaal aantal bezoekers. Er werd nog niets aan SEO gedaan. Bij de start zijn er altijd een aantal zaken die extra aandacht vragen. Denk aan het instellen van meta titels en meta omschrijvingen. Dit zijn de blauwe titels en de tekstjes eronder die je in de zoekresultaten ziet, die wil je aantrekkelijk maken om op te klikken. Daarnaast is het belangrijk dat er een sitemap is en dat die wordt ingediend bij Google en Bing. Zo geef je een seintje dat er nieuwe content is om te gaan indexeren.

Optimaliseren zonder zoekvolume?

Maar wat doe je als je een product verkoopt waar in de zoekmachine niemand naar zoekt? Dat is het geval met ‘bedrukte mandjes’ en ‘gepersonaliseerde mandjes’. Dit zijn zoektermen zonder zoekvolume. Dan kun je met social media en display ads aan de slag om bereik te genereren, maar of en wanneer dit wat oplevert is niet met zekerheid te zeggen. Wij kozen voor een alternatief. Het zoekwoordonderzoek toonde aan dat er wel zoekvolume is op verwante zoektermen als originele geschenkmanden, lege cadeaumand en bedrukte verpakkingen. Daar maakten we landingspagina’s voor. Op die pagina’s laten we de kant-en-klare producten zien en benoemen we de mogelijkheid tot personalisatie.

Beter vindbaar worden in de zoekmachine

Plan je niet, dan ben je te laat

Een ander aandachtspunt is de planning. We weten dat het weken tot maanden kan duren tot de rankings verbeteren nadat je SEO hebt uitgevoerd. Ga je dus in oktober pas aan de slag met SEO voor relatiegeschenken en kerstverpakkingen, dan ben je te laat. Bij van Es weten ze namelijk dat veel bedrijven in september al inkopen gaan doen voor de relatiegeschenken en kerstpakketten en op dat moment wil je vindbaar zijn. Dit pakken we aan met gerichte landingspagina’s, advertenties in de zoekmachine en inspirerende blogs. De blogs lenen zich ook goed voor interne linkbuilding en zijn handige onderwerpen om te gebruiken voor social media posts.

Advertenties voor zichtbaar­heid in de zoekmachine

Omdat de organische rankings nog niet zijn waar we ze willen hebben, ondersteunen we dat met SEA. We kopen zichtbaarheid op de zoekwoorden die voor Houtenmandjes.nl belangrijk zijn. Het voordeel is dat je SEA makkelijk naar behoefte kunt op- en afschalen.

De betaalde zoekresultaten worden bovenaan in de zoekresultaten getoond. Dat maakt de kans op een klik aanzienlijk hoger dan voor resultaten die verder naar onder staan. De landingspagina voor geschenkmanden die we maakten voor SEO, zetten we ook campagnematig in. We adverteren op zoekwoorden als geschenkmand leeg, geschenkmand bier en geschenkmand online bestellen. Er zijn ook periodieke campagnes voor Pasen, Vaderdag/Moederdag en shopping ads om direct de producten in de spotlights te zetten.

Door de planning weten we al wat ons de rest van het jaar te doen staat. Er zijn nog kansen genoeg om de productcategorieën te optimaliseren en om de productpagina’s te verbeteren. Binnen Google Ads kunnen we nog volop gaan testen met targeting om de advertenties te tonen aan de meest relevante doelgroepen.

Uitgelichte resultaten

Jouw business. Iedere dag beter

Wil jij weten wat marketing voor jou kan betekenen?