Microsoft Flight Simulator inspireert

Waar vele Nederlanders afgelopen zomer in het vliegtuig zijn gestapt om naar de zonnige bestemmingen van deze aardbol te reizen, heb ik de nobele taak op mij genomen om aan het einde van een werkdag mijn flightsimulator in te duiken en mij in de virtuele cockpit van de Boeing 737-800 te begeven. Ik heb me het gebruik van de diverse systemen van het vliegtuig eigen gemaakt om de passagiers (meestal veilig) naar hun bestemming te brengen.

Waarom is dat vet?

  1. omdat Microsoft Flight Simulator 2020 de laatste stap is vóór het daadwerkelijk opereren van een echt vliegtuig. Maar dat is vrij kostbaar. Om je een idee te geven, een proefles in een Piper Warrior kost je een kleine € 200,- met wisselgeld. Je vliegbrevet, pakweg € 14000,-. Wil je echt on top of the world staan en een carrière als airliner pilot ambiëren, zorg dan dat je € 80.000 op je rekening hebt staan, want dat zul je ongeveer kwijt zijn voor de opleiding. Dat heeft mijn droom helaas lekgeprikt. Dus MSFS is de next best thing.
  2. en het is de voornaamste bron van inspiratie. Na een dag van gebruikers ervaringen creëren en ontwikkelen als developer, geeft het mij ontzettend veel voldoening om zelf de gebruiker te zijn van interfaces, controls en procedures. Want ja, ik ga voor de uitdaging om mijn ervaring in de simulator zo realistisch mogelijk te maken. Dat houdt in het nauwkeurig volgen van checklists, vluchtplannen instellen op basis van actuele weer- en luchtverkeer omstandigheden, en benodigde brandstof berekenen aan de hand van de lading aan boord. Want op 35000 voet zonder brandstof komen te zitten kan zeer vervelende gevolgen hebben tijdens vlucht van 3 uur, als is die dan virtueel (been there).

Wat heb ik aan die kennis?

Ik ben mij ervan bewust dat ik de kennis die ik opdoe bij het leren vliegen van een Boeing 737-800 in een simulator waarschijnlijk nooit in de praktijk ga toepassen. Maar nadat ik een leuke avond heb gehad, realiseer ik me dat ik mij systemen, interfaces en procedures eigen heb gemaakt die vlekkeloos werken en ervoor zorgen dat de luchtvaart nog steeds de veiligste manier van reizen is. Met die wetenschap kan ik iets. Deze systemen hebben structuur, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid bewezen.

Als front-ender ben ik er verantwoordelijk voor dat een interface echt werkt zoals ontworpen. In een vliegtuig is dat van levensbelang, maar ook voor de ondernemers die bij ons aankloppen is dat enorm belangrijk. Als wij een website bouwen die er op het oog goed uitziet, maar niet werkt zoals de bedoeling is dan is een potentiële klant snel vertrokken. Die neemt dan waarschijnlijk een enkele reis naar de concurrent. De structuur en gebruiksvriendelijkheid van een vliegtuigcockpit zijn daarom ook voor onze klanten waardevol.

Wanneer de volgende ochtend mijn wekker gaat en ik weer mag gaan werken aan gebruikerservaringen van websites, lijkt het mij een mooi doel om te streven naar dezelfde kwaliteit.

Eugène Blommaert
Technologie